Wie is het meest gezond, de man of de vrouw?

Het verschil tussen man en vrouw moge inmiddels bij deze doelgroep duidelijk zijn, maar ook op gezondheidsvlak voeren de geslachten een strijd, wetenschappers proberen al jaren te ontdekken wie nu het gezondst is. Vrouwen leven bijvoorbeeld gemiddeld drie jaar langer, maar mannen zijn lichamelijk sterker. Experts leggen uit wie op welk vlak het beste scoort. Daar gaan we…..

Beide geslachten hebben ongeveer evenveel kans op huidkanker, maar mannen ontwikkelen vaker huidkanker aan hun rug en borstkas, bij vrouwen is dat eerder het onderbeen. Dit komt volgens experts doordat mannen vaker in bloot bovenlijf rondlopen dan vrouwen. Ook lopen mannen meer kans op een dodelijk melanoom.

Oogaandoeningen zoals glaucoom, cataract en leeftijdsgebonden problemen komen even vaak voor bij vrouwen als mannen.

De longen van vrouwen zijn gezonder, maar rokende vrouwen zijn vatbaarder voor chronische ademhalingsproblemen.

De spieren van vrouwen verzwakken sneller op latere leeftijd. Dit komt doordat mannen en vrouwen anders reageren op eten en sport. Hierdoor zijn ze kwetsbaarder dan mannen met dezelfde ouderdom.

Vrouwen hebben vaker last van een terugkerende, ernstigere en langer durende pijn dan mannen. Dit komt waarschijnlijk doordat vrouwen een andere samenstelling van het zenuwstelsel hebben, waardoor ze vatbaarder zijn voor pijnlijke aandoeningen.

Mannen lopen meer kans op een hartaanval. Maar toch is dit gevaarlijker voor vrouwen omdat hun symptomen minder duidelijk zijn, waardoor ze minder snel beseffen dat ze een hartaanval hebben. In tegenstelling tot mannen die een stekende pijn in de borststreek hebben, kampen vrouwen met kortademigheid, vermoeidheid en duizeligheid.

Vrouwen hebben 10 meer kans op migraine dan mannen, dit komt doordat vrouwelijke hormonen vaak hoofdpijn uitlokken.

Mannen kampen op latere leeftijd vaker met gehoorproblemen dan vrouwen.

Omdat mannen vaak een andere levensstijl hebben, kampen ze vaker met tandproblemen. Maar tijdens de zwangerschap zijn vrouwen wel gevoeliger voor tandvleesproblemen door veranderingen in de hormoonspiegel.

Vrouwen hebben 20 procent meer kans op slapeloosheid dan mannen. De oorzaak kan psychologisch zijn, vrouwen hebben de neiging vaker te piekeren. Maar ook de menstruatie, een zwangerschap en de menopauze kunnen een verstoorde slaap veroorzaken.

De hersenen van vrouwen zijn kleiner, maar ze bevatten meer cellen in de gebieden verantwoordelijk voor beoordeling, persoonlijkheid en geheugen. Maar op latere leeftijd is dit verschil verdwenen. Vrouwen lopen wel 10 keer zoveel kans op psychologische stoornissen als paniekaanvallen en angststoornissen. Ook hebben degenen ouder dan 65 twee keer zoveel kans op dementie.

De kans op een depressie is bij vrouwen veel groter, dit komt door haar hormoonhuishouding en typisch vrouwelijke gebeurtenissen als de menopauze en een geboorte die een depresspie kunnen uitlokken.

Vrouwen leven gemiddeld drie jaar langer mannen.  Mannen zijn het gezondere geslacht. Hoewel ze niet zo lang leven als vrouwen, hebben ze wel meer kans op een leven zonder ziekten.

bron: HLN

Lees ook:Bejaarde mannen meer “in” voor seks dan vrouwen
Lees ook:Een op drie scheidende mannen vijftigplusser
Lees ook:Parkeren valt niet mee…. voor mannen
Lees ook:Bijna de helft van de ouderen heeft overgewicht
Lees ook:Vrouwen leven langer met partner van gelijke leeftijd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>