Prostaatkanker te snel behandeld?

De behandeling van prostaatkanker bij mannen heeft wel hele nare neveneffecten. Impotentie (tot 70 procent) en incontinentie (5 procent) komen maar al te vaak voor. Artsen gaan te snel over tot een invasieve behandeling van prostaatkanker terwijl deze tumoren in veel gevallen ongevaarlijk zijn. Dat schrijft het gezondheidsmagazine Bodytalk. De diagnose wordt vaak gesteld door de PSA-test, een weinig betrouwbare bloedtest voor de vroegtijdige opsporing van prostaatkanker. Mannen met een afwijkend resultaat worden doorverwezen naar een uroloog, die een prostaatbiopsie uitvoert.

Bij de helft van de 50-jarigen en bij 80 procent van de 80-plussers vindt men haardjes van prostaatkanker. Omdat artsen het onderscheid tussen slapende en agressieve tumoren niet kunnen maken, wordt vaak het zekere voor het onzekere genomen en een behandeling gestart, zoals een ingreep of bestraling.

Uit een Europese studie bleek dat hiermee slechts één overlijden voorkomen wordt per duizend geteste en 50 behandelde mannen. Het risico op impotentie of incontinentie door een onnodige behandeling is dus vele malen groter dan het risico te sterven aan deze kanker.

Op basis van recent Amerikaans onderzoek pleit Marleen Finoulst in Bodytalk voor opvolging in plaats van behandeling van weinig agressieve tumoren. Wanneer de PSA-waarde snel stijgt – een verdubbeling van de waarde in 2 jaar – is behandeling nodig.

Bron: HLN

Lees ook:Verlaag je kans op prostaatkanker met…tomaat!
Lees ook:Besnijdenis kan prostaatkanker voorkomen
Lees ook:Mannen die dagelijks alcohol drinken hebben meer kans op prostaatkanker
Lees ook:Risico op prostaatkanker voor veel mannen boven de vijftig
Lees ook:Koffie drinken voorkomt prostaatkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>