Meer dan honderd mensen per dag krijgen in Nederland een beroerte

Als de bloedvoorziening naar de hersenen plotseling onderbroken wordt, spreekt men van een beroerte. Er kan dan sprake zijn van een hersenbloeding, van een herseninfarct en van een TIA of tijdelijke/voorbijgaande beroerte. Meer dan honderd mensen per dag krijgen in Nederland een beroerte en per jaar overlijden er 10.000 mensen aan.Naar schatting lopen in Nederland een half miljoen mensen rond die zichtbaar dan wel onzichtbaar zijn beschadigd door de beroerte die ze hebben gehad. Een groot aantal ziekenhuizen geeft aanstaande dinsdag, tijdens de Europese Dag van de Beroerte, voorlichting over hoe de aandoening kan worden voorkomen.

Héél belangrijk is het dan ook dat omstanders de symptomen herkennen als iemand een hersenbloeding heeft gehad. Er kan namelijk veel schade worden voorkomen als de patiënten binnen vier tot vierenhalf uur worden behandeld.

De kans op een beroerte wordt verkleind als je regelmatig je bloeddruk, cholesterolgehalte en suikerspiegel laat controleren. Ook is het van belang  niet te roken, matig te zijn met alcohol en niet te dik zijn.

Als iemand plotseling onsamenhangend praat, een scheve mond heeft of links of rechts verlammingsverschijnselen heeft, is het belangrijk dat omstanders zo snel mogelijk 112 bellen voor medische hulp.

Lees ook:Zo herken je een beroerte
Lees ook:Milika Peterzon (52) getroffen door zware hersenbloeding
Lees ook:Kans op beroerte bij vrouwen daalt niet
Lees ook:TIA: Een voorbijgaande beroerte…… maar toch!
Lees ook:De leeftijd van je hart meten online

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>