Zo verminder je medicijnfouten bij ouderen aanzienlijk!

Medicijnfouten; ze zijn makkelijk gemaakt en helemaal bij ouderen. Hoe dat te voorkomen? Nou, een checklist en de aanwezigheid van een apotheker op de ziekenhuisafdeling kunnen dergelijke fouten bij ouderen in elk geval al met de helft verminderen, zo blijkt uit de resultaten van een onderzoek dat tussen 2007 en 2010 uitgevoerd in drie ziekenhuizen: Het Amsterdams Academisch Ziekenhuis, het Haarlemse Spaarneziekenhuis en het Westfries Gasthuis in Hoorn.Ongeveer vijfhonderd patiënten met een gemiddelde leeftijd van 77 jaar werden gevolgd. Juist deze groep heeft vaak diverse ziekten tegelijk en slikt vaak veel medicijnen.
Bij een zogenoemde nulmeting werden de risico’s op bijvoorbeeld nier- en leverproblemen bij de patiënten in kaart gebracht. Zo mogelijk werden andere oplossingen voor behandeling gezocht die minder belastend waren. Arts-assistenten droegen een checklist bij zich met daarop de risico’s van medicijnen voor de ouderen.

Lees ook:Medicijnen worden onvoldoende op ouderen getest
Lees ook:Ouderen met rugklachten slikken te veel pijnstillers
Lees ook:Medicijngebruik ouderen moet jaarlijks worden gecontroleerd
Lees ook:Jonge dokter? Meer medicijnen!
Lees ook:Dure medicijnen tegen kanker niet voor ouderen weggelegd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>