Diabetesweek in de apotheek, vergeet het niet!

Ik lees net op HLN.be dat één miljoen Belgen suikerziekte hebben of dreigen de ziekte te krijgen als ze hun levensstijl niet veranderen. Waarom onze zuiderburen wel en wij niet, vraag ik me dan meteen af. Apotheken in Nederland nodigen mensen in de risicogroep aankomende week uit hun bloedsuikerwaarde te laten meten. Dus maak daar aankomende week dankbaar gebruik van! Het gaat vooral om diabetes van het type 2, een sluimerende ziekte die tot hart- en vaatziekten, blindheid en nierproblemen kan leiden. “Je loopt vooral risico als je niet genoeg beweegt, als je met overgewicht kampt en als je ouder wordt”, zegt Stijn Deceuckelier van de Vlaamse Diabetes Vereniging. “Net die drie factoren komen steeds vaker voor: de bevolking wordt steeds ouder, we bewegen met z’n allen minder, en het aantal mensen dat te dik is, stijgt constant.”

Veel mensen hebben suikerziekte of prediabetes zonder het te weten. Het tijdig ontdekken van suikerziekte kan helpen de gevolgen voor de gezondheid klein te houden. Sommigen met suikerziekte type 2 hebben geen duidelijke symptomen en weten dan ook niet of ze suikerziekte hebben. Het nagaan van de symptomen van suikerziekte of prediabetes is daarbij belangrijk.

Bent je 45 jaar of ouder? Dan heb je misschien een verhoogd risico op diabetes. Met de Kijk op diabetes risicotest meet je je risico om diabetes te krijgen. Je moet 7 korte vragen beantwoorden. De diabetes risicotest meet je risico op het al hebben van diabetes of op het ontwikkelen van diabetes binnen nu en vijf jaar.

Lees ook:Het hoeft allemaal niet zo fanatiek
Lees ook:Diabetesweek in de apotheek van 14 t/m 19 november
Lees ook:Diabetesweek in de apotheek vanaf maandag 15 november!
Lees ook:Verdubbeling van aantal diabetici tot 2025
Lees ook:Amandelen: lekker en nog gezond ook!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>