De voordelen van een middagdutje

Een middagdutje (ook wel powernap genoemd tegenwoordig…) is zeker niet alleen voor oude en zieke mensen, of  “slappelingen” weggelegd. Als je jezelf kunt aanleren (oefening baart kunst) om onder allerlei omstandigheden en in verschillende houdingen (een bed zal niet tot de standaard kantooruitrusting behoren) een korte dut/nap te doen, zullen je lijf, geest en prestaties daar buitengewoon veel baat bij hebben.

Bovendien is uit onderzoek gebleken dat een middagdutje  goed is voor ons hart en kan beschermen tegen een hoge bloeddruk. Volgens de onderzoekers helpt een middagdutje van 45 minuten de bloeddruk van mensen verlagen, vooral na een stressvolle gebeurtenis. Voor het onderzoek werden 85 gezonde studenten in twee groepen verdeeld. De ene groep moest een stresstest doen en mocht vervolgens gaan slapen. De andere groep kreeg ook de test, maar mocht daarna niet gaan slapen.

De bloeddruk van de mensen in de groep die tenminste 45 minuten geslapen hadden bleek veel lager dan de bloeddruk van de mensen die niet hadden geslapen. Volgens de onderzoekers slapen mensen gemiddeld zo’n twee uur minder per nacht dan vijftig jaar geleden. Dit zou gevolgen kunnen hebben op de gezondheid op lange termijn. Een tekort aan slaap verhoogt de kans op onder meer een hoge bloeddruk en hartaandoeningen.

Lees ook:Middagdutje is gezond
Lees ook:Minder snel dement bij gebruik van bètablokkers
Lees ook:Twee uur slaap extra effectiever dan pijnstillers
Lees ook:Waarom je er goed aan doet om je buikje weg te werken
Lees ook:Hoge bloeddruk? Ga aan de vitamine D supplementen!

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De voordelen van een middagdutje

  1. Pingback: Vrouw doodgeplet tijdens middagdutje | 50plus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>