Zittende levensstijl is gevaarlijk voor de oudere vrouw

Oudere vrouwen die meer dan zeven uur per dag zitten, hebben meer kans om diabetes te ontwikkelen dan actievere vrouwen. Dat bleek uit een bloedtest uitgevoerd door de universiteit van Leicester. Voor mannen kon dit verband gek genoeg niet worden vastgesteld.

Dus dames: misschien wat vaker een rondje naar de koffie-automaat voor de heren dan maar weer mocht je een baan hebben die weinig lichamelijke activiteit vraagt?!  ‘t is voor je eigen bestwil tenslotte…… 505 mannen en vrouwen ouder dan 59 jaar werd bevraagd over het aantal uren zitten per week. Daarna ondergingen alle proefpersonen een bloedtest waarbij gezocht werd naar stoffen en markers die gelinkt worden aan diabetes.

Vrouwen zaten gemiddeld minder dan mannen (4 à 7 uren versus 4 à 8 uur) maar de gevolgen waren erger. Hoe langer een vrouw zat, hoe hoger het insulineniveau in het lichaam. Dat regelt de bloedsuikerspiegel in het lichaam, en een hoog niveau wijst erop dat het lichaam resistent begint te worden aan insuline. Met andere woorden: het is het begin van diabetes.

In het bloed van de vrouwen werden ook meer stoffen aangetroffen die worden aangemaakt door vetweefsel in de onderbuik. Die stoffen zorgen ervoor dat vrouwen ontvankelijker zijn voor infecties. In het bloed van mannen werd dit niet aangetroffen. De resultaten waren onafhankelijk van het aantal uren sport.

Een sluitende verklaring is er niet onmiddellijk voor de resultaten, al zijn er volgens de wetenschappers twee voor de hand liggende verklaringen: vrouwen snoepen meer tijdens het werk en/of ze bewegen trager als ze van hun stoel opstaan.

Uit eerdere studies is gebleken dat mensen in een zittend beroep na tien jaar dubbel zoveel kans hebben op bepaalde types darmkanker.

Lees ook:Yoga heeft ontzettend positief effect op vrouwen met borstkanker
Lees ook:Verdubbeling van aantal diabetici tot 2025
Lees ook:Acupunctuur als reddende engel bij overgangsklachten
Lees ook:Neem een balansdag en doe het “battle de buik”-spel
Lees ook:Waarom vrouwen ouder worden dan mannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>