Papaja tegen prostaatkanker?

We gaan het eens hebben over de papaja. Deze vrucht is misschien bij onze generatie nog niet zo bekend. Bij mij ligt hij niet wekelijks op de fruitschaal namelijk! Alleen maar positief nieuws over deze vrucht: de papaja barst van de vezels, vitaminen en anti-oxidanten. Deze ovale vrucht, 15 tot 20 centimeter lang, met een gladde groene of gele schil komt uit Azië, Midden-Amerika en Zuid- en Midden-Afrika. Het vruchtvlees is oranje-geel, zo zacht als boter en het smaakt een beetje als meloen. De boom waaraan papaja’s groeien, wordt ook wel meloenboom genoemd.  Deze vrucht is niet alleen gezond en goed voor de lijn, uit onderzoek komen  aanwijzingen dat lycopeen weleens zou kunnen beschermen tegen prostaatkanker. Papaja barst namelijk van de lycopeen, een antioxidant die de cellen van ons lichaam helpt beschermen tegen beschadiging. Papaja bevat ruim honderd keer zoveel lycopeen als gemiddeld fruit. Alleen in tomaat en watermeloen zit meer. Papaja levert trouwens maar 33 calorieën per 100 gram, ongeveer de helft van wat fruit gemiddeld aan energie levert. Een gezonde, ‘slanke’ fruitsoort dus.

Een papaja kneust snel, dus let op dat de schil gaaf is. Een rijpe vrucht ruikt naar abrikozen en de schil geeft een beetje mee als je er zacht op drukt. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid. Niet in de koelkast bewaren, want ze moeten nog narijpen bij kamertemperatuur. Als ze eenmaal rijp zijn, kun je ze nog maximaal een paar dagen bewaren.

Nog niet bekend met papaja’s? Zo eet je ze: halveer de papaja en verwijder met een lepel de donkere zaadjes en zaadlijsten. Halveer de helften nogmaals en snijd het vruchtvlees uit de schil. Net als ananas gaat papaja de werking van gelatine tegen. De vrucht is dus niet bruikbaar in pudding of bavarois. Door het vruchtvlees te blancheren (kort koken) wordt dat probleem opgelost.

 

 


Lees ook:Je avocado rijp in 10 minuten
Lees ook:Granaatappel als sleutel tot eeuwige jeugd.
Lees ook:Watermeloen doet wat Viagra doet
Lees ook:De bananenschil kun je toevoegen aan “superfood”
Lees ook:Geen grapefruit in combinatie met medicijnen, het kan dodelijk zijn!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>