Koffiedrinken verlaagt kans op huidkanker

Drink vooral veel koffie, want dat verlaagt de kans op huidkanker, aldus Amerikaanse onderzoekers van onder meer Harvard University, na het bestuderen van ruim 110.000 mensen. De onderzoekers bekeken het dieet van al die mensen, en relateerden dat aan verschillende vormen van huidkanker. Bij de meest voorkomende vorm van huidkanker, basaalcelcarcinoom, bleek cafeïne – ingenomen via koffie, cola, chocola en/of thee – een verlagend effect te hebben. 22.786 van de 112.897 proefpersonen ontwikkelden deze vorm van kanker. Cafeïnevrije koffie valt buiten deze relatie, wat aangeeft dat het echt de cafeïne is die het effect veroorzaakt. Daar ga je nog eens met een gerust gevoel een extra bakkie door zetten, hè? Maar… “Ik zou op basis van deze data niet besluiten meer koffie te gaan drinken”, zegt Dr. Jiali Han, hoofdonderzoeker. “Maar onze resultaten zetten basaalcelcarcinoom wel op een lijst met aandoeningen waar cafeïne een negatief effect op heeft. Een lijst waartoe ook diabetes type 2 en Parkinson toe behoren.” Er is bewijs dat cafeïne de groei van tumoren in muizen tegenwerkt. Met meer studies in mensen en onderzoek naar het werkingsmechanisme hopen de onderzoekers meer van deze relatie bloot te gaan leggen.

Lees ook:Koffie drinken voorkomt prostaatkanker
Lees ook:Nog even …en dan blijkt dat koffie eigenlijk een soort gezondheidsdrankje is!
Lees ook:Spierpijn? Drink een kopje koffie voor het sporten!
Lees ook:“…Koffie, koffie, lekker bakkie koffie!…”
Lees ook:Afvallen? Zet het water maar op!

1 Reacties // Reageer

One thought on “Koffiedrinken verlaagt kans op huidkanker

  1. Dit is mijn Lijf

    Gezocht: patiënten met huidkanker of een voorstadium daarvan
    Het medische RTL4 televisieprogramma Dit Is Mijn Lijf en Bergman Clinics zoeken patiënten met huidkanker of het voorstadium daarvan. Wilt u op zeer korte termijn door een van de beste dermatologen van Nederland behandeld worden en deelnemen aan televisieopnames, meld u zich dan aan via [email protected] of 035-6774690.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>