Licht verhoogde bloeddruk op middelbare leeftijd veroudert hersenen

Oeps! Zelfs een licht verhoogde bloeddruk op middelbare leeftijd kan er al voor zorgen dat de hersenen vroeger verouderen. Dat uit zich in problemen met denken en geheugen en in dementie. Denk dus vooral niet dat het ‘maar’ een beetje verhoging is: dát is dus al gevaarlijk. Onderzoekers van de University of California publiceerden hun onderzoek in The Lancet Neurology.Ze bestudeerden met behulp van een MRI-scan de hersenen van 579 gezonde volwassen tussen de 19 en 63 jaar. De gemiddelde leeftijd was 39. De bloeddruk van de deelnemers werd twee keer gemeten.
De mensen met een verhoogde bloeddruk vertoonden meer tekenen van hersenveranderingen dan degenen met een gezonde bloeddruk. Bij volwassenen met prehypertensie (licht verhoogd) zagen de hersenen er 3,3 jaar ouder uit. Een hoge bloeddruk zorgde voor een hersenveroudering van 7,2 jaar. “De hersenveranderingen zijn subtiel”, legt onderzoeker Charles S. Decarli uit. “Mensen ervaren niet direct problemen met denken of geheugen.” Maar volgens de onderzoeker lijken de veranderingen in de hersenen op beginnende Alzheimer of dementie. “De witte stof zag er rafelig uit en de grijze stof begon met krimpen.”

Invloed

DeCarli vindt de resultaten zorgwekkend, want een hoge bloeddruk komt veel voor. Het is onduidelijk of de verhoging in bloeddruk in zijn eentje verantwoordelijk is voor de achteruitgang in de hersenen.

Eerder onderzoek liet al zien dat het eetpatroon en overgewicht ook invloed hebben op de hersenen.

Lees ook:Minder snel dement bij gebruik van bètablokkers
Lees ook:Dik? Dan eerder dement!
Lees ook:Lage bloeddruk heeft mogelijk negatief effect op Alzheimer
Lees ook:Verlaag je bloeddruk met yoghurt en kaas
Lees ook:Bloeddruk meten van filerijders langs de A2

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Licht verhoogde bloeddruk op middelbare leeftijd veroudert hersenen

  1. Idebenone

    Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM naar het gebruik van zout. Volgens het rapport ‘ Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland’ begint de inname van teveel zout al op jonge leeftijd. Jongens krijgen via voeding dagelijks gemiddeld 8,3 gram binnen, meisjes 6,8 gram. Veel mensen voegen ook zout toe tijdens de bereiding van gerechten en aan tafel. Dat is naar schatting een vijfde deel van het geconsumeerde zout. Tijdens de warme maaltijd eten we duidelijk het meeste zout, zo’n 36 procent. De belangrijkste zoutbronnen zijn dan vleesproducten en sauzen. Bij ontbijt en lunch zit het zout vooral in brood en kaas . Tussen de maaltijden door zijn koekjes en gebak belangrijke zoutbronnen. Het meeste zout wordt thuis gegeten (69 procent). Personen die veel zout consumeren, eten en drinken gemiddeld meer. Hans Verhagen, hoofd van het Centrum voor Voeding en Gezondheid bij het RIVM, vindt de uitkomsten van het onderzoek zorgwekkend. “Mensen die langdurig teveel zout consumeren, lopen een verhoogd risico op ernstige ziekten en vroegtijdig overlijden.” Veel zout in het voedsel kan hoge bloeddruk veroorzaken waardoor het risico op hart- en vaatziekten en daardoor vroegtijdig overlijden toeneemt. Mensen moeten gezonder en evenwichtiger eten, vindt het RIVM. “Een andere, betere samenstelling van voedingsmiddelen kan helpen de volksgezondheid te verbeteren”, aldus Verhagen.

      /   Reply  / 
    1. Anita

      Ala het RIVM de volksgezondheid wil verbeteren (waar ik niets van geloof,) Moeten ze eerst maar eens alle toevoegingen in ons eten, drinken en in medicatie verbieden!

      En de Farmaceutische fabrikanten aanpakken, laatst weer in het nieuws, duizenden per jaar in het ziekenhuis door medicatie vergiftiging,!!! en dat is meestal echt niet de schuld van de patient!!!!!
      Daardoor je hoge bloeddruk psychische en neurologgische klachten, dmentie/alzeimer, Dianbetes,spier en gewrichtsklachten, verkeerde diagnoses,,hormoonhuishouding uit balans,vermoeidheid,
      gedragsstoornissen, stemingswisselingen, hart en vaatziekten,etc..

      Vitaminen en mineralen tekort, chronisch zieken, hoge kosten in de gezondheidszorg!!”

      Lees ” Earth en matters”
      “Wij worden wakker”
      “Warriors for health”

      en zoek dan de onderwerpen,; E-nummers, Cholesterolmythe, Smaakversterkers,gistextract, Aspartaam en zoetstoffen, Fructose, teveel suiker, Te WEINIG vet, te LAAG cholesterol,Transvetten, Margarine versus boter”!!!!!!!!

      “Wat u niet mag weten over uw gezondheid” dr Gabor lenkei
      “Natuur Diatisten Nederland”
      “Wat gebeurt er als je te weinig vet eet?”

      Succesboeken.nl
      allerlei boeken over; wat VOEDING doet met b.v Schizofrenie, Geweld,Hart, “fit met voeding kookboek” Gewrichtsklachten.

      http://www.vageklachten.ashrama.nl

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>