Melk drinken in de kindertijd heeft goed effect heeft op fysieke vaardigheden ouderen

De kleine flesjes melk met die vette laag room erop…. weet je waar ik het over heb? Je hebt ze vast en zeker ook moeten drinken vroeger op school. De doppen van de melkflesjes moest je dan inleveren, want daar kon je weer arme kindjes mee helpen! Maar dit terzijde…. Verder over de melk! Dat we in onze kindertijd die melk gedronken hebben, werp nu, op oudere leeftijd, zijn vruchten af blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Bristol. Vooral voor de fysieke gezondheid en het evenwicht van ouderen bleek het drinken van melk in de jeugd voordelen te hebben.

 

 

 

Ouderen die sinds kun kinderjaren elke dag een glas melk dronken liepen in het onderzoek 5% sneller dan ouderen die deze gewoonte niet hadden. Ook hadden ze 25% minder kans op een slecht evenwicht.  Deze ontdekking kan van belang zijn voor de volksgezondheid, omdat het aantal ouderen de komende jaren flink zal toenemen. De onderzoekers bekeken historische gegevens over voeding uit twee andere grote onderzoeken en beoordeelden zo de eetgewoonten in de kindertijd van 1500 mannen in de leeftijd van 62 tot 86. Vervolgens testten ze de impact van het drinken van melk (en dus het binnenkrijgen van calcium, proteïne en vet) op de huidige beweegvaardigheid van de mannen. De ouderen werden onderworpen aan een serie activiteiten, waaronder lopen, opstaan, en balanceren. Het drinken van melk in de kindertijd werd geassocieerd met een verbeterde mobiliteit op latere leeftijd.

De onderzoekers stelden ook vast dat mensen die in hun jeugd waren begonnen met melk drinken, dit vaak ook nog deden als volwassene. Dit is volgens de onderzoekers bewijs dat gezonde gewoontes vroeg moeten worden aangeleerd. Ook het eten van een ontbijt is volgens de onderzoekers een gezonde gewoonte die op deze wijze kan worden aangeleerd. Andere onderzoeken tonen aan dat mensen die én melk drinken én ontbijten een gezonder eetpatroon hebben dan mensen die geen melk drinken en het ontbijt overslaan.

Lees ook:Melk is niet goed voor elk…….
Lees ook:Van veel melk ga je sneller dood en het verkleint de kans op botbreuken niet
Lees ook:Bejaarde mannen meer “in” voor seks dan vrouwen
Lees ook:Energydrankjes zijn slecht voor het hart
Lees ook:Mannen die dagelijks alcohol drinken hebben meer kans op prostaatkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>