Betere voorspelling hartinfarct mogelijk

Schermafbeelding 2013-06-21 om 10.17.41Goed nieuws: de kans op een hartinfarct is veel beter te voorspellen met behulp van een nieuwe methode om CT-scans te analyseren. En daarmee kunnen vast een hoop levens worden gered of een hoop narigheid worden voorkomen. Dat het aantonen beter kan toonden onderzoekers van het Maastricht UMC+ aan. “Als een patiënt met pijn op de borst naar het ziekenhuis komt, blijft het voor de cardioloog moeilijk te voorspellen hoe groot de kans is op een hartinfarct”, leggen Bas Kietselaer en Leonard Hofstra, leiders van het onderzoek, uit. “Iemand die vandaag een perfecte inspanningstest heeft, kan morgen overlijden aan een hartinfarct”.Met een CT-scan kun je van buitenaf in de kransslagaderen van het hart kijken om te zien of er aderverkalking in de kransslagaderen aanwezig is. Aderverkalking is verantwoordelijk voor meer dan acht van de tien hartinfarcten. Met nieuwe analyse-software is het mogelijk om veel preciezer vast te stellen hoeveel aderverkalking er in de kransslagaderen aanwezig is. Ook bepaalt de software wat de samenstelling is van de aderverkalking. Deze software is onderzocht onder 1600 patiënten. Zij waren doorverwezen voor een CT-scan van het hart. Uit dit onderzoek blijkt dat het in kaart brengen van de aanwezige aderverkalking in de kransslagaderen met de nieuwe analysemethode een veel betere voorspelling oplevert van de kans op het krijgen van een hartinfarct. “Ons onderzoek betekent voor ongeveer 5 procent van de mensen met borstklachten die aderverkalking blijken te hebben op hun CT-scan, een vroegtijdige herkenning van het risico op een hartinfarct de komende jaren. Die mensen komen in aanmerking voor een intensieve preventieve behandeling met medicijnen.”

Lees ook:Kort en lang slapen slecht voor het hart
Lees ook:Onderzoek naar preventief dotteren
Lees ook:Steeds meer mensen overleven hartinfarct
Lees ook:Extra gevaar slapeloosheid: kort en slecht slapen vormt risico voor het hart
Lees ook:Reuma behandelen voordat er klachten zijn

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Betere voorspelling hartinfarct mogelijk

  1. Thuiszorg

    Dat is een mooie stap in de juiste richting om op tijd een hartinfarct te ontdekken. Teveel mensen negeren vaak de symptonen waardoor ze soms te laat achterkomen wat ze mankeerde.

      /   Reply  / 
  2. Zorgverzekeraars Vergelijken

    Hartstikke mooi wat de huidige technologie voor de mens kan betekenen. Met het op tijd opsporen van de symptomen worden de overlevingskansen vele malen groter dan ooit van te voren was gehoopt. Een mooie vooruitgang van wat deze technologie in onze levens kan betekenen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>