Gezond eten is en blijft belangrijk – ook voor 50-plussers!

skin-healthy-foodSander Wijdemans schreef een gastblog voor 50plus.blog.nl over gezond eten. Lees en doe er je voordeel mee!

Naarmate we ouder worden, denken we dat gezond eten steeds minder van belang is. En natuurlijk is het erg belangrijk dat kinderen voedingsmiddelen van elk van de schijf van vijf binnenkrijgen, maar juist mensen die ouder worden en te maken hebben met biologische veranderingen, zorgt ervoor dat zij bepaalde voedingsstoffen juist meer nodig hebben. Zowel op lichamelijk als op geestelijk vlak. Met als resultaat: het behouden van de mentale helderheid, het versterken van het immuunsysteem, het verhogen van de energie en het beheersen van de problemen die samenhangen met een chronische ziekte.
Maar wat is gezond eten dan precies, hoeveel calorieën mag ik hebben en in welke mate is lichaamsbeweging nog belangrijk? Lees onderstaande tips.

Bepaalde voedingsmiddelen

Net zoals elk ander mens is het belangrijk dat je bepaalde voedingsmiddelen wel, zoals fruit, groenten, calcium, vezels en eiwitten, en bepaalde voedingsmiddelen ook juist niet binnenkrijgt, eigenlijk alles waar het woord ‘teveel’ voor staat. Het is in ieder geval van belang dat ook ouderen geen enkele maaltijd overslaan en voldoende blijven drinken. En voor mensen die de 50 jaar bereikt hebben is het belangrijk om het voedingspatroon aan te vullen met vitamine B en D.

Het aantal calorieën wat je mag hebben, is ook bij ouderen afhankelijk van de mate van fysiek inspannen. Ben je als vrouw boven de 50 niet lichamelijk actief, dan is 1600 calorieën voldoende, maar wanneer je wel beweegt zijn dagelijks 2000 calorieën nodig om op gewicht te blijven. Bij mannen is dat 2000 wanneer je niet beweegt en 2400 tot zelfs 2800 calorieën voor de sportieveling.

Wanneer je een bepaalde leeftijd bereikt hebt en bijvoorbeeld alleen woont, heb je echt niet elke middag of avond zin om voor jezelf een potje te koken. Mijd vooral het afhalen van ongezonde maaltijden, beter kies je dan voor een speciale maaltijdservice voor senioren. Met Lekker-Thuis.nl weet je zeker dat je die voedingsmiddelen binnenkrijgt die voor jouw leeftijd belangrijk zijn. Volg je een bepaald dieet? Ook dat is geen enkel probleem.

Voldoende lichaamsbeweging

Ook wanneer je 50+ bent is en blijft lichaamsbeweging belangrijk. En natuurlijk begrijpen we dat mensen van 50 jaar op een andere manier bewegen dan iemand van 80 jaar, als er maar bewogen wordt. Het gaat allemaal niet meer zo snel als vroeger, je houdt het waarschijnlijk minder goed vol, maar dat is geen reden om er helemaal mee te stoppen. Want ook het aantal mogelijkheden op sportgebied voor 50+ers is enorm: van speciale sportlessen in de sportschool tot het maken van wandelingen, tuinieren en het spelen met de kleinkinderen.

Lees ook:Minder kans op dikkedarmkanker door groente en fruit te eten
Lees ook:Honger-hormoon zorgt voor emotie-eten…
Lees ook:Gezond eten voor senioren
Lees ook:Bijna de helft van de ouderen heeft overgewicht
Lees ook:Calorie-inname beperken met zoetstoffen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>