Minder mannen impotent dankzij prostaatsparende operatie bij blaaskanker

Het aantal mannelijke blaaskankerpatiënten dat impotent wordt door een operatie kan omlaag door alleen de blaas chirurgisch te verwijderen en de prostaat te sparen. Dit concludeert Laura Mertens die op 2 mei promoveert bij VUmc. Verder ontdekte zij dat chemotherapie vóór de operatie de kans op uitzaaiingen naar de lymfeklieren halveert. Bovendien kunnen deze uitzaaiingen beter worden gevonden door gebruik van een PET/CT-scan.

Ongeveer drieduizend Nederlanders, grotendeels mannen, lijden aan blaaskanker. Bij een kwart van deze patiënten is de blaaskanker doorgegroeid in de blaasspier. Deze zogeheten ‘spierinvasieve blaaskanker’ gaat vaak gepaard met uitzaaiingen in de lymfeklieren en andere organen, waardoor de helft van de patiënten overlijdt. De standaardbehandeling bij deze aandoening bestaat uit het verwijderen van de blaas en omliggende lymfeklieren. Bij mannen wordt tevens de prostaat verwijderd. Hierdoor worden deze mannen vrijwel altijd impotent.

VUmc-promovenda Laura Mertens, die haar onderzoek uitvoerde bij het Antoni van Leeuwenhoek, onderzocht een chirurgische methode waarbij de prostaat wordt gespaard. Deze operatie is alleen geschikt voor mannen bij wie de blaaskanker niet in de prostaat is doorgegroeid en die geen prostaatkanker hebben. Bijna negentig procent van de 120 onderzochte mannen bleef na de ingreep erecties behouden. Bovendien bleek de operatie de tumor bij deze patiënten net zo goed te verwijderen als de standaardprocedure.

Mertens ontdekte verder dat het mogelijk is twintig procent meer uitzaaiingen in of rond de lymfeklieren te vinden door een PET/CT-scan te gebruiken in plaats van alleen een CT-scan. Hierdoor verandert voor ongeveer vijftien procent van de patiënten de behandeling. Voor patiënten bij wie de blaaskanker te ver uitgezaaid bleek, werd afgezien van de operatie, terwijl andere patiënten op basis van de scan werden geselecteerd voor chemotherapie vóór de operatie.

De onderzoekster concludeert bovendien dat het geven van chemotherapie vóór de operatie de kans op uitzaaiingen in de lymfeklieren halveert. Mertens denkt dat PET/CT-scans wellicht van waarde kunnen zijn om snel te kunnen bepalen welke patiënten reageren op chemotherapie. Een kleine pilotstudie die zij hiernaar deed, bleek veelbelovend.

Lees ook:Bestralen bij longkanker even effectief als opereren
Lees ook:Kijkoperatie bij endeldarmkanker veilig en effectief
Lees ook:Hoe je je prostaat in conditie houdt
Lees ook:Schildwachtklier lijkt ook voorspeller in behandeling darmkanker
Lees ook:Operatiepatiënten moeten hun conditie trainen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>