Elektronische sigaretten maken nog verslaafder…

Schermafbeelding 2014-09-23 om 18.27.39Mocht jij van plan zijn te gaan stoppen met roken en een elektronische sigaret als tussenstap overwegen… Think twize. Want mensen die zijn overgestapt op elektronische sigaretten om te stoppen met roken, worden uiteindelijk nóg afhankelijker van nicotine. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ­e-sigaretten helemaal niet bijdragen tot een makkelijkere rookstop. Toch blijven ze minder schadelijk dan tabak, zegt de Stichting tegen Kanker vandaag in Het Belgische Nieuwsblad.
Voor het eerst is nagegaan wat de effecten zijn van elektronische sigaretten bij rokers die willen stoppen. De conclusie is dat de elektronische sigaret (e-sigaret) de overgang naar stoppen niet vergemakkelijkt. Integendeel. Suzanne Gabriëls van de Stichting tegen Kanker kijkt er niet van op. “Er zijn nog altijd geen studies die bewijzen dat e-sigaretten een effectief hulpmiddel zijn om te stoppen met roken.” “Ze zijn in elk geval minder schadelijk dan echte sigaretten omdat er geen verbranding plaatsvindt. Het aantal giftige stoffen dat de roker bij een e-sigaret binnenkrijgt, is sowieso kleiner. Maar dat betekent niet dat de rook van een dampsigaret onschadelijk is. Maar we zullen dat zelf nooit actief gaan promoten. Het kan helpen in de afbouw van het aantal sigaretten. Maar dan mogen rokers de twee soorten niet combineren, omdat ze dan hun gedrag in stand blijven houden en ze nooit zullen stoppen.” Of elektronische sigaretten ook daadwerkelijk effect hebben, weet niemand. “Het product bestaat nog maar een dikke twee jaar. In die periode kan je niets evalueren en heb je zeker geen zicht wat de effecten op langere termijn zijn”, besluit Gabriëls.

Lees ook:Ochtend, middag, avond… Roken is altijd schadelijk!
Lees ook:Staatssecretaris van Rijn aangeklaagd voor nalatigheid
Lees ook:Stoppen met roken gaat niet makkelijker door e-sigaret
Lees ook:E-sigaret blijkt ook zeer schadelijk en verslavend
Lees ook:Stoppen met roken: makkelijker door groente en fruit (!)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>