Ciabatta met wijtingsalade (recept)

Een recept met kattenvoer?  Van oudsher misschien ja…… Tot eind 20ste eeuw werd wijting beschouwd als een minderwaardige witvis, maar nu populaire witvissoorten zoals kabeljauw schaarser zijn geworden stijgt wijting in aanzien. Wijting is gewoon een lekkere vis. Zelfs nog beter dan kabeljauw; het vlees is namelijk wat zachter.

Eerst proberen en dan oordelen…….

  • 300 gram wijtingfilet
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 stengel bleekselderij, in kleine blokjes
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 4 eetlepels ajvar*
  • 1 courgette, schuin in dunne plakken
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 ciabattabroodjes met olijf
  • 40 gram rucola

Wrijf de wijtingfilet in met zout, versgemalen peper en citroensap. Verwarm de vis in een magnetronschaal afgedekt 3 minuten in de magnetron op 500 Watt. Laat de wijtingfilet afgedekt nagaren en afkoelen. Giet het vocht van de wijting weg. Verdeel de wijting met een vork in stukjes en meng de mayonaise, bleekselderij, kappertjes en 2 eetlepels ajvar erdoor. Breng de salade op smaak met wat zout en peper. Bestrijk de plakken courgette dun met olijfolie en bak ze 4-6 minuten in een hete grillpan tot ze mooi bruine strepen hebben. Keer ze halverwege. Bestrooi courgette met wat zout en peper.Snijd de ciabattabroodjes open en bestrijk de snijvlakken met de resterende ajvar. Leg de onderkanten van de broodjes op borden en verdeel de rucola erover. Verdeel de wijtingsalade erover en leg de plakken courgette erop. Garneer met nog een takje rucola en leg de bovenkant van de broodjes er schuin op.

Ajvar is een mediterrane puree van paprika en aubergine. Te koop in potten bij de Turkse winkel. Te vervangen door in de blender gepureerde geroosterde paprikapuree.

 

Bron: visrecepten.nl

Lees ook:Lunchsalade met gebakken wijting en druiven (recept)
Lees ook:Lekkerrrr…..gebakken wijting en druiven voor de lunch (recept)
Lees ook:Groene salade met zalm en rivierkreeftjes
Lees ook:Scholfilets met amandelen en munt (recept)
Lees ook:Wijting met cherrytomaatjes en aubergine uit de oven (recept)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>