Ouderen krijgen eigen Hyves

Vanaf augustus 2010 krijgt een groep ouderen uit de regio Nijmegen een eigen netwerk op Hyves. De bedoeling is dat de bejaarden en hun mantelzorgers het netwerk gaan gebruiken voor hulpvragen op medisch en welzijnsgebied. “De ingewikkeldheid van de zorgwereld is steeds meer uitgegroeid tot een onoverzichtelijke hobbel in de ouderenzorg”, zegt hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud (UMC) in Nijmegen. Het UMC heeft van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek ZonMVV drie miljoen euro subsidie gekregen voor het opzetten van een zogenaamde Zorg- en Welzijnsstandaard (ZWS). Zorgverzekeraars en overheid dragen nog eens twee miljoen euro bij aan het project, dat drie jaar gaat duren. Het project dient voor de uiteindelijke opzet van een landelijk model waarmee van elke kwetsbare oudere de gewenste zorgvraag en zorgbehoefte bekend is bij zowel medici als bij de welzijnsorganisaties.Volgens Olde Rikkert en hoogleraar ouderengeneeskunde Raymond Koopmans komen ouderen in een kwetsbare positie terecht door hun leeftijd in combinatie met een teruglopende gezondheid. Dikwijls verliezen zij onnodig hun zelfstandigheid, krijgen ze psychische klachten of komen ze zelfs te overlijden omdat de juiste hulp hen niet bereikt. De acht academische ziekenhuizen in Nederland doen mee aan het nationale programma ouderenzorgonderzoek, waarvan de ZWS een onderdeel is.

De regio Nijmegen telt volgens Olde Rikkert tienduizend ouderen in de doelgroep. Huisartsen moeten hun bestanden gaan doornemen om te zien of zij van elke oudere patiënt voldoende weten. Het ziekenhuis gaat de behandelingsprotocollen zonodig aanpassen aan een hoge leeftijd en er voor zorgen dat hoogbejaarden die worden opgenomen, zo actief mogelijk blijven om fysieke en mentale achteruitgang te voorkomen. “We willen als het ware bij de voordeur weten welke zorg een oudere nodig heeft en wat die persoon zelf wil. Door medische en niet-medische zorg, financiën en voorzieningen te combineren met het thuisfront hopen we gaten en overlappingen in het zorgaanbod te dichten”, aldus Olde Rikkert.

Bron: www.nu.nl

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Ouderen moeten fitter onder het mes
Lees ook:Pilots van start voor betere mondzorg bij ouderen
Lees ook:Breed initiatief voor betere mondzorg ouderen
Lees ook:Explosie aantal kwetsbare ouderen in Nederland
Lees ook:Amsterdamse 65-plusser met minumum mag gratis reizen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>