Goed nieuws voor hartpatiënten: doorbraak in medische wereld

Het is te hopen dat de wereld vrijdag niet vergaat, want dan zullen (veel te) weinig mensen kunnen profiteren van een nieuwe doorbraak in de medische wereld. Een doorbraak die met name voor hartpatiënten van groot belang kan zijn. Onderzoekers van de afdeling cardiologie VUmc hebben een nieuwe mijlpaal bereikt met een nieuwe strategie voor patiënten met hartfalen die behandeld worden met een pacemaker. Bij deze nieuwe behandelingsmethode wordt gebruik gemaakt van een innovatieve hartfunctie analysetechniek, waarbij onder andere druk en volume tegelijkertijd in de hartkamer gemeten worden met behulp van sensoren. Dat klinkt ingewikkeld, maar is echt een wezenlijke doorbraak:

Hiermee wordt het namelijk mogelijk de slagingskans van deze behandeling met meer dan de helft te verbeteren. Op dit moment reageert slechts ongeveer 50 procent van de patiënten met hartfalen gunstig op de behandeling met een pacemaker. Met de nieuwe behandelingstrategie kan de cardioloog een optimale prikkelplek in het hart vinden waarbij de functie van het hart een acute verbetering vertoont. Naast gezondheidsbevordering van de patiënt, is deze verbeterde procedure ook kostenbesparend.

Lees ook:Hartfalen bij ouderen vaak foutief aangezien als ‘ouderdom’
Lees ook:Revolutionair: pacemaker van 1 kubieke centimeter!
Lees ook:Pas op met de Hollandse Nieuwe: het versterkt het risico van hartfalen
Lees ook:Meer duidelijkheid over oorzaak hartfalen
Lees ook:Afvallen dankzij je pacemaker!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>