50-plusser niet tevreden over hun gemeente

th_8b01c82b528000fdf7c8c8452ae263b2_1373532205verkiezingenNederland telt 13 miljoen stemgerechtigden, en daarvan zijn er 6,2 miljoen 50-plus. En nou zou je zeggen dat ze dus ook een bijzonder zwaar stempel op de verkiezingsuitslag drukken, maar senioren hebben weinig vertrouwen in de politiek en in het beleid van hun gemeente, zo blijkt uit onderzoek van de seniorenorganisatie Unie KBO. Bijna één op de drie senioren voelt zich niet in goede handen binnen zijn of haar eigen gemeente. En dat zal dus het stemmen behoorlijk beinvloeden.
22% van de senioren is ontevreden over het seniorenbeleid in zijn gemeente. Zij hebben niet het gevoel dat hun gemeente goed voor hen zorgt als het gaat om gezondheid, wonen, mobiliteit, ontspanning en algemeen welbevinden. Bijna de helft van de senioren (45%) heeft ook niet het idee dat ze invloed kan uitoefenen binnen de eigen gemeente om dingen te veranderen.In de ogen van de senioren faalt hun gemeente op belangrijke punten die ouderen aangaan. Zo zijn er te weinig betaalbare zelfstandige woningen voor ouderen, vindt bijna de helft van alle Nederlandse senioren (48%). Verder maakt de gemeente zich niet hard voor de terugkeer van de wijkverpleegkundige (30%) en ontbreekt het een op de drie wandelaars aan rustplekjes onderweg, zoals banken en zitjes. Senioren zijn ook ontevreden over het openbaar vervoer, vooral op het platteland en in de dorpen. Bijvoorbeeld omdat er alleen een doordeweekse belbus is, bussen veel te weinig rijden of omdat er geen bushaltes in de buurt zijn. Ook over de informatievoorziening op het gemeentehuis is 42% niet te spreken. Eén op de vier ouderen weet nog niet op welke partij hij of zij gaat stemmen. Duidelijk is wel dat de grondleggers van de overheveling van veel zorgtaken naar gemeenten – VVD en PvdA – het zwaar te verduren gaan krijgen als het aan de respondenten ligt. Eén op de vijf ouderen zegt te gaan stemmen op een lokale seniorenpartij. Het onderzoek maakt schrijnend duidelijk dat gemeenten niet goed inspelen op de toenemende vergrijzing en de vragen en behoeftes van senioren. De Unie KBO roept haar ruim 500 lokale afdelingen op om juist nu een krachtige lobby te voeren ten behoeve van een goed, gemeentelijk ouderenbeleid.

Lees ook:Senioren hebben geen vertrouwen in gemeentepolitiek
Lees ook:Oud-politica gekozen tot Nestor van het Jaar 2014
Lees ook:Politiek: ouderenpartijen in drie gemeenten de grootste partij
Lees ook:Ruim een miljoen senioren bankiert nog niet online
Lees ook:Gratis proefpakket leidt tot ongewenste factuur bij 252.000 senioren

1 Reacties // Reageer

One thought on “50-plusser niet tevreden over hun gemeente

  1. Ute

    Uit eigen ervaring weet ik ,dat je in Nederland al vaak onder de 50 jaar tot de ouderen gerekend wordt,bvb.omdat je met een (tijdelijke)lichamelijke beperking te maken hebt of een baan verliest.Vergrijzing is een grieselwoodje,wat de waarheid niet gooed weergeeft en erg vernederend uitkomt.Het is zeker geen verlies,dat op dit moment de mensheid ouder wordt ,doordat minder pandemien ,oorlogen ,hongersnood,erg zwaar en vies werk,minderwaardige huisvesting of slechte hygiene de mensen vroegtijdig onder de aarde brengen.Ouder worden dus veel meer mensen dan vroeger.Toch is het wel opvallend ,dat al tientallen jaren alles mogelijke alleen voor jongeren ,hun levensbehoefde ,levensstijl en hun mening in het maatsch.en politieke belang staan.Hoewel wij wel degelijk ouder worden ,vaal boven 90 jaar ,komen hier minstens 30-40 levensjaren in de probleemzones of doofpot van de samenleving.Tegenwoordig is het wel erg schunnig en brutaal om het steeds over ouderen te hebben ,die het niet eens zijn .Veel meer ontbreekt het aan sociale ontwikkeling en interesse bij jongeren door het ongelijke overmaat vor hun eigen vermaak, politieke invloed en acties binnen de samenleving,die dan wel permanent uit meerdere generaties bestaat en duidelijk te weinig natuurlijke samenwerking en normaliteit daarvan toelaat.Het onderverzorgen en verloederen van 30 leefjaren en meer is het gevolg van aangeleerde respectloosheid en een steeds groter probleem.Tenslotte leven wij langer dan 40 jaar en ook dat is eigenlijk niet ongewoon,slechter,ongepast,overbodig,naar of minderwaardig .Hoogste tijd dat oudere mensen niet meer de dupe zijn van modeverschijnselen, uitsluitig of een stoffelijk overblijfsel om onvriendelijk als een zorgprobleem belast, vernedert ,uitgesloten en verwijdert te worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>