Berlijn door opgraving in een keer 63 jaar ouder geworden

Berlijn is ouder dan gedacht,  meldt nu.nl. Bij graafwerkzaamheden voor de bouw van een hotel in het centrum van de Duitse hoofdstad hebben archeologen resten van een huis uit ongeveer 1174 gevonden. Hoe spannend is dat! Ik hou enorm van dat soort berichten. Ik kan me ook zo voorstellen dat de archeologen helemaal hebben staan springen van opwinding. Je maakt de stad zomaar even 63 jaar ouder dan gedacht! Tot nu toe werd namelijk aangenomen dat Berlijn pas sinds 1237 bestaat. Toen werd de stad voor het eerst genoemd in een document. En op basis van die datering werd deze zomer de 775e verjaardag van de stad gevierd. De hele Berlijnse jubileumkalender kan dus aangepast! In het huis uit 1174 is ook het skelet van een zeug gevonden. Zij is het oudste varken dat ooit is aangetroffen in Berlijn.
Berlijn is eigenlijk relatief helemaal niet oud. In Keulen, de oudste miljoenenstad van Duitsland, lachen ze om de middeleeuwse wortels van de hoofdstad. Keulen is meer dan 2000 jaar oud en was, toen nog Colonia Claudia Ara Agrippinensium geheten, in de klassieke oudheid al hoofdstad van een Romeinse provincie, Germania inferior (Neder-Germanië). Voor Konrad Adenauer, de eerste bondskanslier van de Bondsrepubliek en oud-burgemeester van Keulen, lag Berlijn ergens in de Russische steppe.

Lees ook:Mensenschedel gevonden van bijna 1,8 miljoen jaar oud
Lees ook:Oudste vrouw ter wereld overleden
Lees ook:Oma en kleinzoon levend gevonden onder puin in Japan
Lees ook:Liverpool culturele hoofdstad Europa
Lees ook:Vandaag viert oudste man ter wereld 112e verjaardag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>