Vissen als levensstijl: tentoonstelling Fisk & Frij Van Jopie Huisman tot Jan Mankes

In een variatie op het bekende Friese gezegde Frysk en frij (Fries en vrij) organiseert het Jopie Huisman Museum te Workum de tentoonstelling ‘Fisk & Frij’ (Vis en vrij). Met onder meer werken van Jopie Huisman, Jan Mankes en Evert de Graaf, brengt de tentoonstelling tot uitdrukking dat vis niet alleen vis is, maar een cultuur, een levenswijze, een levensgevoel. De vis zelf, de rituelen, de – sterke – verhalen rond het vissen, de bereiding van de vis … het is in Friesland bijna een vorm van immaterieel erfgoed.

De tentoonstelling ‘Fisk & Frij. Van Jopie Huisman tot Jan Mankes’ is van 30 maart  t/m 30 december 2012 te zien in het Jopie Huisman museum te Workum.In de werken van Jopie Huisman, zijn levenswijze en filosofie, komt het oergevoel ‘fisk en frij’ prachtig tot uiting. Van jongs af aan was hij een gepassioneerd visser. Het landschap beleefde hij door in de Holle Mar op de grond te stampen, het slootwater te drinken, rauwe eieren op te slurpen en als een bezetene in weer en wind op vooral snoek en paling te vissen.

Ook bij andere Friese en niet-Friese schrijvers en kunstenaars is het ‘vis- en vrijgevoel’ sterk aanwezig. De tentoonstelling laat de mooiste werken zien van o.a. Jopie Huisman, Jan Mankes, Evert de Graaf, Floris Jespers en Tames Oud, uit de collecties van Museum Belvédère, Rijksmuseum Twenthe en het Jopie Huisman Museum.

Naast de kunst en de visverhalen van Jopie Huisman is de tentoonstelling verrijkt met een groot aquarium waarin een doorsnede van een Friese sloot is te zien.
Fries Historisch en Letterkundig Centrum Tresoar vult een aantal vitrines met zeldzame en kostbare boeken en plaatwerken uit de bibliotheek van de voormalige Universiteit van Franeker, waarin vissen een rol spelen. Ook geeft Tresoar een overzicht van het ‘fisk- en frijgevoel’ in de Friese literatuur. Met de bruiklenen en de samenwerking van Jopie Huisman Museum en Tresoar wordt in 2012 in Workum een fascinerend beeld geschetst van een diepgewortelde en veelzijdige traditie in de Nederlandse cultuur.

Tijdens de tentoonstelling worden diverse evenementen georganiseerd die op de website van het museum worden aangekondigd, en er verschijnt een kookboekje met visrecepten, afbeeldingen uit de tentoonstelling, foto’s en visverhalen (verkrijgbaar in de museumwinkel).

Lees ook:Tentoonstelling MooiZooi! in Jopie Huisman Museum
Lees ook:Jodendom. Een wereld vol verhalen. 20% korting!
Lees ook:Sterke verhalen in Fries Museum
Lees ook:Tentoonstelling over de kunst van het ouder worden
Lees ook:Eerste tentoonstelling over waterrecreatie in Nederland: Wild van water

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vissen als levensstijl: tentoonstelling Fisk & Frij Van Jopie Huisman tot Jan Mankes

  1. Aquarium Vissen

    Erg creatief, maar ik zal dit niet gaan bezichtigen.

    ——————————————-
    http://vissen-aquarium.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>