Rijksmuseum open op 13 april!

Werkelijk alles is veranderd in het nieuwe Rijksmuseum in Amsterdam. Alleen de Nachtwacht hangt weer op zijn oude vertrouwde plek.  Koningin Beatrix verricht op zaterdag 13 april de officiële opening. Over negen dag kun je dus voor het eerst het resultaat zien van de jarenlange renovatie en vernieuwing.

 

 

Directeur van het museum Wim Pijbes richt zijn blik nu op de toekomst. “Het was een zware bevalling, maar het kind is gezond. Het nieuwe Rijksmuseum is een ‘exciting happening place’, met oude meesters voor de mensen van nu. Je komt er beter uit dan je naar binnen gaat.”

Met een nieuwe afdeling met kunst uit de 20ste eeuw, zijn er na de heropening 80 zalen met ongeveer 8000 kunstwerken te zien. Naast topstukken als de Nachtwacht van Rembrandt en de Brieflezende vrouw van Vermeer is er ook een dubbeldeksvliegtuig uit 1918te zien.

Volgens Pijbes is het niet meer mogelijk om in het Rijksmuseum te verdwalen. “We hebben het museum schoongemaakt en weer teruggebracht naar de oorspronkelijke heldere architectuur. Dat betekent dat het een symmetrisch gebouw is, waarbij alle verdiepingen helder zijn ingericht. Op elke verdieping staat een eeuw: je gaat van de Middeleeuwen tot Mondriaan en op elke verdieping loop je een nieuwe tijd in. Er komen vier tentoonstellingen per jaar: twee ‘blockbusters’, die veel bezoekers moeten trekken, en twee kleinere exposities. Met enige regelmaat zal het Rijksmuseum nieuwe kunst aankopen, vooral uit de 20e eeuw.

Het museum rekent op 1,7 miljoen bezoekers per jaar. De instelling heeft in de aanloop naar de heropening 50 extra medewerkers en 75 extra rondleiders aangenomen. Bij het museum werken straks 450 mensen.
Als een van de weinige musea ter wereld zullen mensen er straks 365 dagen per jaar terechtkunnen.

De opening van het Rijksmuseum wordt dezelfde avond uitgezonden door de AVRO/NOS op Ned 2 vanaf 20.15 uur.

Lees ook:Rijksmuseum roept alle bezoekers op om te komen tekenen
Lees ook:(internationale) stormloop op Rijksmuseum-kaartjes
Lees ook:Na de “Hema worst” nu ook “Hema kunst”
Lees ook:Rembrandts ‘Anatomische les van Dr. Deijman’ vanaf 19 maart te zien in de Hermitage Amsterdam
Lees ook:Nieuw in het Rijksmuseum: een kerstwieg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>