65-plussers blijven steeds vaker langer doorwerken

Steeds meer 65-plussers blijven parttime werken. Vooral zelfstandigen gaan na de pensioengerechtigde leeftijd door, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ergens is het natuurlijk wel triest dat het nodig is. Maar aan de andere kant zijn veel 65-plussers nog zo jong en energiek van lichaam en geest, dat het werken ze misschien alleen maar bij de tijd houdt! Ik kan me zo voorstellen dat het nog heerlijk is om ook op die leeftijd nog iets te betekenen in de maatschappij! In het eerste kwartaal van 2011 waren er 129 duizend ouderen aan het werk. In dezelfde periode een jaar later waren dat er 162 duizend, een stijging van 25 procent. Volgens het CBS is er sprake van een trend die al enige jaren duurt. “Zowel in absolute aantallen als relatief. De netto arbeidsparticipatie loopt op.” Het CBS ziet dan ook geen verband tussen het langer doorwerken en de dreiging van lagere pensioenuitkeringen. Een woordvoerder stelt: “Van die dreiging was in 2010 en 2011 ook al sprake en toen liep het aantal werkende ouderen niet noemenswaardig op. Bovendien zouden we dan vooral bij de mensen in loondienst een stijging moeten zien.”

Lees ook:Steeds meer 65-plussers fataal ten val
Lees ook:55-plusser hangt werkkloffie niet zo snel aan de wilgen
Lees ook:Driekwart van de Nederlanders vindt langer doorwerken acceptabel
Lees ook:Autobezit onder 65-plussers sterk gestegen
Lees ook:Soa bij 50plussers neemt enorm toe!

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “65-plussers blijven steeds vaker langer doorwerken

  1. Henk Lindhout

    Vitaal en competent langer doorwerken is mogelijk door zelf te investeren in uw psychische gezondheid. Een paar belangrijke stappen:
    - verwerk je verleden en geef het een positieve duiding
    - kies een werkomgeving die aansluit op je persoonlijke waarden
    - doe werk wat zinvol is en wat bij je past!

    Psychisch gezonde personen voelen zich goed, autonoom en competent. Ze verwezenlijken de eigen intellectuele en emotionele mogelijkheden.
    Dus investeer in je tokomst.
    Henk Lindhout

      /   Reply  / 
  2. Jan van Asseldonk

    Enige jaren geleden is voor deze doelgroep Doorwerkers speciaal de DoorwerkCAO met vakbond LBV in het leven geroepen. Inmiddels maken zo’n 1500 doorwerkers bij 100 bedrijven gebruik van deze gunstige regeling om hun eigen werk te blijven uitoefenen !. De uitvoering van de DoorwerkCAO is in handen gelegd van de Doorwerkgever BV te Bussum. Uit onze ervaring met de doelgroep blijkt dat het Verzuim verwaarloosbaar is ; het arbeidsethos ligt hoog en de betrokken partijen zijn allen zeer tevreden.

      /   Reply  / 
  3. Eetje Groot

    Veronderstel dat langer doorwerken ook te maken heeft met dat pensioenen steeds verder onder druk komen te staan. Het is dus ook meer een kwestie van moeten, dan van willen.

      /   Reply  / 
  4. Toontje

    Willen? Het is moeten!

      /   Reply  / 
  5. Jan van Asseldonk

    persoonlijk vind ik “moeten” veel te negatief beladen klinken. Alsof de doelgroep met basis AOW en aanvullend pensioen GEEN andere keus zou hebben ! Veel mensen vinden het uit sociaal-maatschappelijk en professioneel oogpunt gewoon leuk om te blijven werken en de financiële beloning is een leuke -doch niet strikt noodzakelijke- aanvulling op de inkomsten. Dezelfde doelgroep verricht immers ook veel en vergoedingsvrij vrijwilligerswerk, vanuit het oogpunt om actief en betekenisvol te zijn. Vanwaar die negatieve insteek ?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>