Bevrijdingsdag 2010

Vandaag viert Nederland bevrijdingsdag. Op deze dag, ook wel “Dag van de vrijheid” genoemd vieren we de capitulatie van de nazi’s op 5 mei 1945, die tot dan toe de provincies Utrecht en Noord- en Zuid-Holland nog bezet hielden. Op 8 mei volgde de rest van Europa en in Azië duurde de Tweede Wereldoorlog zelfs nog tot 15 augustus voort. De start van de viering vindt jaarlijks plaats in een andere provincie. Dit jaar is dat de provincie Limburg. De Start Nationale Viering van de Bevrijding vormt een scharniermoment tussen de Nationale Herdenking op 4 mei en het feest op 5 mei.Op 5 mei 1945 bespraken de Canadese generaal Charles Foulkes en de Duitse opperbevelhebber Johannes Blaskowitz in het bijzijn van Prins Bernard (commandant Binnenlandse Strijdkrachten) in Hotel de Wereld in Wageningen de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland. Blaskowitz vroeg 24 uur bedenktijd waardoor de capitulatie uiteindelijk pas op 6 mei 1945 werd getekend in de  naast het hotel gelegen aula van de Landbouwuniversiteit.

Na de bevrijding in 1945 werd bepaald dat bevrijdingsdag om de vijf jaar gevierd zou worden. Pas in 1990 werd 5 mei uitgeroepen tot een nationale feestdag, waarop jaarlijks de bevrijding van het Nederlandse koninkrijk van de Duitse en Japanse bezetting op 5 mei 1945 wordt herdacht en gevierd. In 1999 werd 15 augustus, de dag van de Japanse capitulatie in 1945, tevens een dag waarop uitgebreid gevlagd mag worden.

Door het hele land worden vandaag activiteiten georganiseerd. De nationale viering van bevrijding vindt plaats in Amsterdam en de twaalf provinciehoofdsteden. Elders in het land zijn er verschillende bevrijdingsfestivals, zoals sinds 1980 Bevrijdingspop in Haarlem en het Gelderse Bevrijdingsfestival in Wageningen. De organisatie van deze bevrijdingsfestivals wordt mede georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Voor nadere informatie zie www.4en5mei.nl

Bron: www.beleven.org

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Nederland 4 en 5 mei
Lees ook:Rutte legt krans bij Indisch monument
Lees ook:Terug naar Normandië D-Day 1944
Lees ook:De Molukse treinkaping bij De Punt, hoe zat dat ook alweer?
Lees ook:Win een arrangement in Giethoorn tijdens de 50Plusbeurs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>