Homovriendelijkheid ouderenzorg getoetst

Om homovriendelijkheid in de zorg te bevorderen, heeft COC Nederland in samenwerking met het Consortium Roze 50+ (Schorer, COC, ANBO en Movisie) en Kiwa, een certificerende instelling in kwaliteitszorg ontwikkeld: de Kiwa Tolerantiescan. Met deze tolerantiescan wil het consortium de sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders bevorderen. Zorginstellingen kunnen de Tolerantiescan online invullen en daarmee toetsen of hun aanbod aansluit bij de wensen van roze 50-plussers.

De Tolerantiescan prikkelt de bewustwording bij directie en medewerkers van zorginstellingen. Met de scan worden de criteria voor homovriendelijkheid objectief meetbaar gemaakt. Het gaat hierbij om onder meer respect en openheid, aandacht en training in omgaan met seksuele diversiteit en gelijke behandeling van partners. Er ligt een taak voor verzorgend personeel om een homovriendelijk(er) klimaat te creëren. Veel zorginstellingen hebben niet het idee dat ze homo-onvriendelijk zijn. Op de vraag of men bewoners kent met een homoseksuele achtergrond, wordt vaak met nee geantwoord, terwijl dit statistisch gezien eigenlijk onmogelijk is. Doordat er geen aandacht wordt geschonken aan een roze beleid, komen veel roze ouderen niet uit de kast of gaan juist weer in de kast op het moment dat zij naar een zorginstelling verhuizen.

Roze 50+ Nederland gaat alle Nederlandse woon- en zorginstellingen aanschrijven om hun homovriendelijkheid te toetsen. Goedgekeurde instellingen ontvangen een Roze loper. De Roze loper is bestemd voor zorginstellingen met een klimaat waarin roze senioren zich veilig en prettig voelen. Zorgcentrum De Rietvinck ontving in april 2010 als eerste zorginstelling een Roze loper. Voor meer instellingen, die zijn genomineerd voor een Roze loper, zie www.schorer.nl. De Tolerantiescan is mogelijk gemaakt door Het Blauwe Fonds, Nationaal Ouderenfonds en Stichting Dijkverzwaring.

Bron: www.schorer.nl

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Meer aandacht voor homoseksualiteit onder ouderen
Lees ook:Expositie ‘Nooit meer in de kast’ in Openbare Bibliotheek Amsterdam
Lees ook:50-plushomo heeft het maar moeilijk
Lees ook:‘roze’ ouderen staan dit jaar centraal op de Nederlandse Coming Out Dag
Lees ook:Zorginstellingen worstelen met sociale media

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>