Help kwetsbare ouderen in de winterkou

Deze week heb ik het pad sneeuwvrij gemaakt voor onze 80-jarige buurman en al vegende vroeg ik me af: “goh, hoe zou hij de boodschappen doen”. De wegen zijn onbegaanbaar, het openbaar vervoer ligt stil en de kou alleen al is een reden om binnen te blijven. Misschien moet ik toch maar eens aanbellen…. en ik niet alleen, we kennen vast allemaal wel iemand in onze omgeving die we een helpende hand kunnen bieden. Een kleine moeite, een warm gebaar. Wat we kunnen doen?

  • Bied aan om boodschappen te doen, zodat ouderen de gladde straat niet op hoeven en voldoende levens- en geneesmiddelen in huis hebben. Genoeg eten en drinken houdt de suikerspiegel en vochthuishouding in balans. Ouderen die op straat vallen, maken door hun broze botten tevens grote kans op botbreuken met vervelende complicaties.
  • Let op dat ouderen niet worden bevangen door de vrieskou. Op hogere leeftijd merkt het lichaam pas laat op dat het onderkoeld is. Door de mindere spiermassa duurt het bij ouderen langer voordat het lichaam weer verwarmd is. Slaapmiddelen en antidepressiva, maar ook alcohol, hart- en ademhalingskwalen en slecht ter been zijn, kunnen dit verergeren.
  • Bel regelmatig om een praatje te maken en te vragen hoe het gaat.
  • Bezoek ouderen eens extra voor een kopje koffie of thee, om een oogje in het zeil te houden. De temperatuur van de leefomgeving van ouderen dient niet hoger dan 21 graden te zijn. De verwarming veel hoger zetten, kan leiden tot uitdroging. Tijdens het rusten is het dan ook verstandig niet te dicht bij de verwarming te blijven.
  • Voldoende beweging is ook erg belangrijk voor ouderen. Door het winterweer missen de ouderen hun dagelijkse loopje naar de bakker of slager. Een goed alternatief is thuis mee te doen met Nederland in Beweging.

Bron: Omroep MAX

Lees ook:Ouderen: opgepast met de kou!
Lees ook:Leukste straat dicht bij huis
Lees ook:Officiële waarschuwing voor onderkoeling
Lees ook:Ouderen behoorlijk tevreden met de huisarts
Lees ook:Wintertips voor senioren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>