Pensioenleeftijd naar 71?

Nee, rustig maar… Het gaat (nog) niet om de Nederlandse pensioenleeftijd. De Deense regering wil op termijn naar een pensioenleeftijd van 71 jaar. Het vroegpensioen zal daarbij komen te vervallen. Deense politici willen met dergelijke radicale maatregelen de komende decennia een dreigend tekort aan arbeidskrachten bestrijden.De rechts-liberale minister-president Lars Lokke Rasmussen zegt in een verklaring dat de levensvatbaarheid van de Deense economie in het geding is en dat drastische maatregelen absoluut nodig zullen zijn. Het in de jaren ’90 in Denemarken ingevoerde recht op vervroegde uittreding op 60-jarige leeftijd zal voor werknemers onder de 45 jaar worden afgeschaft. De huidige pensioenleeftijd van 65 jaar wil Rasmussen vanaf 2014 verhogen naar 67 jaar. Daarna zal de pensioenleeftijd verder stijgen met de toenemende levensverwachting. Werknemers van 30 jaar zullen er rekening mee moeten houden dat ze tot hun 71e moeten werken.

Het is nog maar de vraag of de plannen door het parlement komen. De sociaal-democratische oppositie noemde de hervormingsplannen barbaars en niet acceptabel.

Lees ook:Frans protest tegen herziening pensioenstelsel
Lees ook:Sociale partners bereiken conceptakkoord pensioenleeftijd
Lees ook:65-plussers zijn niet om te kopen langer te werken
Lees ook:We gaan nog steeds op ons 62ste met pensioen…gemiddeld
Lees ook:We gaan steeds later met pensioen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>