Sociale partners bereiken conceptakkoord pensioenleeftijd

In het conceptakkoord, dat werkgevers en werknemers zijn overeengekomen en dat door het Financieel Dagblad (FD) is ingezien, staat dat de ingangsleeftijd voor het AOW-basispensioen en het aanvullend bedrijfspensioen in 2020 wordt opgehoogd van 65 naar 66 jaar. Nederlanders zullen vanaf 2020 dus later met pensioen gaan. De sociale partners streven ernaar het akkoord voor de verkiezingen te presenteren, maar onderhandelen nog over aanpassingen op details. Ook is gekeken naar een koppeling van de pensioenleeftijd aan de levensverwachting. Op basis daarvan wordt vanaf 2015 iedere vijf jaar op basis van de dan geldende levensverwachting gekeken of de pensioenleeftijd  tien jaar later weer verhoogd moet worden.

Het langverwachte akkoord neemt een voorschot op de politieke besluitvorming rond dit punt. Het nieuw te vormen kabinet kan volgens ingewijden niet om het plan van de invloedrijke werkgevers- en werknemersorganisatie heen. Met de val van het kabinet-Balkenende 4 zijn FNV Vakcentrale en VNO-NCW in het vacuüm gesprongen om zelf met een plan te komen. Vorig jaar strandde een eerdere poging daartoe jammerlijk. De politiek dreigde daarop zelf een wettelijke verhoging van de pensioenleeftijd af te dwingen. Met het ophogen van de pensioenleeftijd moet de AOW in de toekomst betaalbaar blijven. Nu brengen vier werknemers het staatspensioen voor één gepensioneerde op. In 2050 werken naar verwachting vier mensen voor het twee gepensioneerden.

De wens van de vakbeweging om werknemers die zwaar werk verrichten en laagbetaalden te ontzien bij een verhoging van de pensioenleeftijd krijgt geen navolging. In plaats daarvan wordt bekeken of werknemers na een minimaal aantal werkjaren, bijvoorbeeld 45, toch voor een volledige AOW in aanmerking komen. Plannen om het werken voor ouderen aantrekkelijk te maken zijn op de lange baan geschoven.

Bron: www.fd.nl

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:Pensioenleeftijd naar 71?
Lees ook:Eerder met pensioen voor beter seksleven?
Lees ook:AOW akkoord benadeelt 56-plussers
Lees ook:We gaan nog steeds op ons 62ste met pensioen…gemiddeld
Lees ook:Algehele verwachting: we moeten doorwerken tot ons 70ste

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>