Steunkousen tegen snurken?

Zou je d’r ooit aan gedacht hebben je snurkende partner voor het slapen tot aan zijn/haar liezen in de steunkousen te hijsen? Toch schijnen de klachten hiermee met  maar liefst eenderde te verminderen las ik op Nu.nl. Italiaanse wetenschappers hebben ontdekt dat steunkousen uitkomst kunnen bieden bij slaapapneu. 

Het obstructief slaapapneu-syndroom (OSAS) is een aandoening waarbij tijdens de slaap vaak wordt gesnurkt en per uur minimaal 5 adempauzes (apneu) voorkomen die langer duren dan 10 seconden. Bij de aandoening verslappen de keelspieren wat een gedeeltelijke of gehele afsluiting van de luchtweg veroorzaakt. Vaak zijn het mannen van middelbare leeftijd die er last van hebben, maar het kan ook vrouwen treffen.
Extreme vermoeidheid door de doorwaakte nachten (niet alleen voor de patiënt, maar voor iedereen binnen gehoorsafstand) is slechts één symptoom.

Slaapapneu wordt ook vaak geassocieerd met hartproblemen en met een verhoogde bloeddruk. Bovendien is het snurken natuurlijk hinderlijk. Een zogenoemd ‘slaapmasker’(een cpap-apparaat) is een van de weinige werkende oplossingen.

Italiaanse wetenschappers van de universiteit van Brescia menen nu echter een andere oplossing voor het slaapprobleem te hebben gevonden: dijhoge steunkousen. Steunkousen van die lengte worden normaliter gebruikt tijdens het vliegen om diep-veneuze trombose tegen te gaan. De Italianen vonden twaalf mensen bereid de kousen een week lang dagelijks te dragen.

De testpersonen waren mensen met vaatproblemen. Die leidden overdag  tot bloedophoping in de onderbenen en ‘s nachts tot de slaapproblemen. Hoofdonderzoeker Stefania Redolfi: “De studie toonde aan dat de proefpersonen overdag maar liefst 62 procent minder bloedophopingen hadden en ‘s nachts 36 procent minder apneu.

Daardoor verminderde ook het snurken. En dit alles door de bloedsomloop te reguleren. Het is dan ook erg interessant om uit te zoeken of deze positieve lijn zich doorzet naarmate de draagtijd van de kousen langer wordt.” Rodolfi gaf aan dat het slaapapneu onderzoek voor haar hoge priorteit heeft omdat er zoveel mensen zijn die het slaapmasker zeer oncomfortabel vinden; hoewel het wel goed werkt. De patiënt slaapt beter en is daardoor overdag alerter.

Onderzoek toonde aan dat met een goede nachtrust het risico op een verkeersongeluk voor slaapapneu-patiënten  met 83 procent vermindert en de kans op hart- en vaatproblemen met 40 procent. Overigens vinden veel mensen steunkousen ook niet echt lekker zitten, waardoor de vraag is of patiënten erg therapietrouw zullen zijn.

 

Bron: NU.nl

Lees ook:Beugels om snurken en slaapapneu te behandelen
Lees ook:Snurkers verpesten vakantie
Lees ook:Snurkkliniek opent zijn deuren, redding is nabij……
Lees ook:Vibrerende schoenzooltjes moeten valpartijen voorkomen
Lees ook:Overdag slapen verkort de levensduur aanzienlijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>