Wat een waanzin die grote schoonmaak!

Officieel begint op 20 maart om 06:14 uur de lente.  Veel vrouwen hebben weer de gewoonte om het huis eens grondig schoon te maken. Zo‘n vijftig jaar geleden deed men niet anders. Iedere vrouw was aan de “grote schoonmaak”. Bij de eerste tekenen van lente namen ze het hele huis onder handen, gewapend met mattenkloppers en boenwas.  Maar waar komt die drang toch vandaan?

We spoelen de tijd even terug, naar enkele maanden geleden…..

Rewind. De kerstboom staat gezellig in de kamer, we trotseren de kou, eten veel lekkers, drinken glühwein. Het lijkt wel of we in een winterslaap zijn beland: we wentelen ons in allerlei lekkers en warms om dat donkere seizoen toch zo gezellig mogelijk te maken en op iedere kast ligt een flinke laag stof.
Forward. Stop. Daar is ze dan, de zon! Niet alleen de ramen, maar ook onze ogen gaan open. In het felle licht zien we ineens alle rommel en viezigheid. Daar is zelfs een wetenschappelijke verklaring voor. Hoe minder zonlicht, hoe meer melatonine ons lichaam produceert. Dat slaaphormoon zorgt ervoor dat we een beetje ‘verdoofd’ raken en ons niet zo storen aan de chaos. Maar in de lente zakt dat hormoon, waardoor we ineens veel meer energie krijgen en we zelfs euforisch kunnen worden. We willen afrekenen met de winter en de lenteschoonmaak is daarvoor het perfecte ritueel: tijd voor een nieuw, schoon begin!

En het is heus niets nieuws, vertelt expert Tante Kaat uit België. ‘Vroeger, toen de mensen nog geen centrale verwarming en dubbel glas hadden, was zo’n lenteschoonmaak veel belangrijker. De hele winter lang werd er gestookt met kolen of hout, wat veel stof en rook veroorzaakte. Bovendien bleven de ramen en deuren maandenlang potdicht, om alle kou buiten te houden. En de muren waren ook niet geïsoleerd, waardoor er vocht op kwam te staan. Als de zon dan in maart weer begon te schijnen, was het hoog tijd om uitgebreid te poetsen. Niet alleen om het stof weg te werken, maar ook om alle schimmels en bacteriën de das om te doen.’

Intussen hebben we natuurlijk prima stofzuigers en wasmachines, maar toch blijft het bij veel mensen kriebelen. ‘Ik denk dat dat diep vanbinnen voorgeprogrammeerd zit. Maar tegenwoordig hóéft die schoonmaak toch geen weken meer te duren’, vindt de bekendste tante van België. ‘Als je genoeg discipline hebt om je huis elke dag netjes te houden dan ben je al een heel eind op weg.

Lees ook:Reden genoeg om van de lente te houden
Lees ook:Help de vogels deze koude lentedagen door!
Lees ook:De walm van goedkope kaarsen is kankerverwekkend
Lees ook:Handige schoonmaak- en opruimtips
Lees ook:Tip: maak je plumeau stofvrij

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Wat een waanzin die grote schoonmaak!

  1. Herna

    Grappig..ik denk dat Tante Kaat gelijk heeft.

      /   Reply  / 
  2. Telescoopsteel

    Leuk artikel over de grote voorjaars-schoonmaak. Blijkt toch dat heel veel mensen nog aan de grote voorjaars-schoonmaak doen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>