De Nieuwe Haring….. nog even geduld

Hollandse Nieuwe noemen we de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat).

 

Het haringseizoen start in 2012 officieel op woensdag 6 juni met de veiling van het eerste vaatje nieuwe haring. Traditiegetrouw keurt een gekwalificeerd proefpanel de nieuwe haring op onder andere smaak en rijping. Het vaatje met de beste beoordeling wordt geveild. Vanaf deze dag mag om 08.00 uur de nieuwe haring door het hele land worden verkocht.

 

Scheveningen viert in de haven 9 juni de 65e “Vlaggetjesdag”.  Een gezellige dag voor jong en oud! Aan Vlaggetjesdag gaat een lange geschiedenis vooraf. Maar de feestelijkheden rond het begin van de haringvisserij zijn echter nog niet zo oud. Vanaf 1947 heeft Vlaggetjesdag pas een officiële betekenis gekregen.

Lees ook:Vlaggetjesdag: feestelijk haringhappen in Scheveningen
Lees ook:Opbrengst eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat naar stranduitjes Nationaal Ouderenfonds
Lees ook:Wanneer is haring Hollandse Nieuwe?
Lees ook:Nieuwe haring vanaf 3 juni verkrijgbaar
Lees ook:Haring Happen kan weer écht op 5 juni volgend jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>