Gemiddeld 1 kilo van ons lichaamsgewicht bestaat uit bacteriën

Ah bah, soms is het goed niet alles te weten. De Nederlandse hoogleraar microbiologie en infectiepreventie Jan Kluytmans beweert dat ieder mens vol bacteriën zit, vooral in de darmen maar ook op de huid. Het schijnt dat de meeste bacteriën gelukkig geen kwaad kunnen, maar sommige bacteriën kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met een zwakke weerstand, zoals ouderen of ernstig zieken…

 


In ziekenhuizen is het daarom zaak om extra alert te zijn op besmettingen met resistente bacteriën. Dat zijn bacteriën die niet meer reageren op antibiotica en daardoor moeilijk te bestrijden zijn. 

”Je kan niet voorkomen dat mensen die een bacterie bij zich dragen in een ziekenhuis binnenkomen. Wat je wel moet proberen te vermijden is dat ze er ziek van worden of anderen mee besmetten. Daarom is het belangrijk dat je risicogroepen test om uit te zoeken of ze een ziekenhuisbacterie bij zich dragen. Varkenshouders worden standaard getest als ze binnenkomen in het ziekenhuis, maar ook mensen die recent in een buitenlands ziekenhuis geweest zijn”, legt Kluytmans uit.

 Lang niet iedereen die het ziekenhuis in komt wordt getest. Daardoor kan iemand die een ziekenhuisbacterie met zich meedraagt weleens gemist worden. “Wanneer de besmetting dan vastgesteld wordt, moet meteen een contactonderzoek gedaan worden om te kijken of de patiënt anderen besmet heeft”.

Lees ook:Jan Nagel 50plus in ziekenhuis
Lees ook:Bacteriën zijn niet te vermijden!
Lees ook:Kun je een blaasontsteking voorkomen?
Lees ook:Thuis doe je gewoon je schoenen uit!
Lees ook:Het leven wordt een stuk makkelijker met deze stofzuiger

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>