Schindler-documenten voor 122.000 dollar onder de hamer

Schermafbeelding 2013-08-16 om 18.48.22Mijn favoriete film is het bepaald niet, maar het waargebeurde verhaal van Oskar Schindler is natuurlijk wel een heldenverhaal… Schindler werd bekend door zijn inspanningen om Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog te redden door ze voor hem te laten werken in zijn fabriek. Lijsten met namen van die werknemers werden bekend als ‘Schindlers lijsten’. Steven Spielberg verfilmde in 1993 het verhaal over de industrieel in Schindler’s List en won daarmee zeven Oscars. En dat Schindler nog steeds niet vergeten is, blijkt wel uit het feit dat deze week documenten van de Duitser  op een veiling voor meer dan 122.000 dollar (91.000 euro) zijn verkocht.

De helft van het bedrag is door een anonieme koper neergeteld voor een beroemde brief van de industrieel, de andere helft voor bouwplannen van een munitiefabriek. Dat meldt persbureau Reuters donderdag. De brief zou zijn geschreven door een werknemer van Schindler, Adam Dziedzic, en ondertekend door Schindler zelf. De brief zou zijn verstuurd vanuit zijn fabriek in Krakow, waar hij meer dan duizend Joden liet werken vanuit het nabijgelegen concentratiekamp. De brief is gedateerd op 22 augustus 1944.

Lees ook:Bouwtekeningen Auschwitz gevonden in Berlijnse flat
Lees ook:Bewoners en vluchtelingen bouwen aan vrede
Lees ook:Paulus de Boskabouter 70 jaar
Lees ook:Hoed en wandelstok Charlie Chaplin onder de hamer
Lees ook:Wat een super heldin deze Poolse vrouw!!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>