Wat een super heldin deze Poolse vrouw!!

Net zoals de Duitse industrieel Oscar Schindler, bleef Irena Sendlerowa lange tijd onbekend voor het grote publiek. En nu is ze dood. Gestorven op 98-jarige leeftijd in Polen, een Poolse verzetsstrijdster die tijdens de Tweede Wereldoorlog 2.500 kinderen redde uit het getto in Warschau.Ze slaagde er samen met zo'n twintigtal helpers in om 2.500 kinderen weg te smokkelen in ziekenwagens, via de riolen en zelfs onder haar rok. Ze bemachtigde valse identiteitskaarten voor de kinderen en plaatste ze in pleeggezinnen, kloosters en weeshuizen.

"Ze redde de toekomst van het Joodse volk", zei Piotr Kadlcik, het hoofd van de Joodse gemeenschap in Polen. Sendlerowa maakte ook een lijst met gecodeerde namen van alle kinderen, in de hoop ze na de oorlog te kunnen herenigen met hun familie. Ze werd tijdens de oorlog opgepakt door de Gestapo en gefolterd, maar gaf nooit enige informatie vrij over het verzet of de kinderen.

De heldin werd gered op de dag van haar terechtstelling omdat verzetslieden SS'ers hadden kunnen omkopen die de wacht hielden aan de gevangenis. In 2006 bevolen Polen en Israël Sendlerowa nog aan voor de Nobelprijs voor de vrede.

Lees ook:“Binnen de poorten” cd luisterboek, een aangrijpend oorlogsverhaal
Lees ook:“Rose”… een aangrijpend boek
Lees ook:Opa, Oma, waren jullie bang in de oorlog?
Lees ook:Joodse buren
Lees ook:Herinneringen aan de oorlog…… een achtjarige wil er meer van weten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>