Opa, Oma, waren jullie bang in de oorlog?

Vanavond, 3 mei, zend de RVU om 19.25 uur op Nederland 2 de documentaire “Opa, oma, waren jullie bang in de oorlog?” uit van Frans Bromet & dochters. Bromet portretteert in deze documentaire een aantal mensen, die ingrijpende ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog met hun kleinkinderen delen. Zij vertellen over gebeurtenissen waarvan zij getuige of slachtoffer waren. Kinderen van nu hebben vaak geen idee wat hun opa en oma in de oorlog hebben meegemaakt. Het is belangrijk dat deze verhalen in families worden verteld en doorverteld.Eén van de verhalen uit de documentaire: Jeannette verbaasde zich weleens over het mooie speelgoed dat ze opeens had in de oorlog. “Dat is van kinderen die verhuisd zijn en die hebben het niet meer nodig,” zei haar moeder. Jaren later begreep ze dat het speelgoed van weggevoerde joodse kinderen was, en dat haar vader NSB-er was, waar ze erg onder heeft geleden. Kleindochter Nivedita (20) wil haar oma helpen om het verleden te verwerken.

Aansluitend op de documentaire van Bromet staat Radio 5 Nostalgia op 4 mei in het teken van het project ‘Kind in de Oorlog’. Ieder uur is een minidocumentaire van de RVU te horen over iemand die vertelt over hoe het was om kind te zijn in de Tweede Wereldoorlog. Uitgangspunt is het boek ‘Kind in de Tweede Wereldoorlog’ van schrijfster/journaliste Juliëtte Eichholtz, dat op 20 april is verschenen bij Uitgeverij Wereldbibliotheek. Samen met Hetty Hagens selecteerde zij twaalf brieven met uiteenlopend verhalen. Ben Kolster interviewde de betreffende briefschrijvers.

Van 3 tot en met 9 mei sluit het digitale documentairekanaal Holland Doc 24 aan bij dit aangrijpende thema en zendt een reeks films uit over kinderen en oorlog. Een indrukwekkende week waarin we kijken naar de invloed van oorlog op het leven van kinderen.

Door Maurice Hengeveld

Lees ook:En de kerstman komt met een geweldig luisterboek dit jaar
Lees ook:We moeten WOII blijven herdenken
Lees ook:“Doe wat je ‘t liefste doet”, Hetty Blok 90 jaar
Lees ook:Nieuwe tentoonstelling ‘De Polen. Bevrijders in Ballingschap’
Lees ook:Gezocht: herinneringen aan 1914-1918

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Opa, Oma, waren jullie bang in de oorlog?

  1. mieke oostwoud

    2 dagen geleden besloot ik om hulp te zoeken bij het vinden van een dossier over mijn vader. Hij heeft na de oorlog enige tijd vastgezeten en wilde daar nooit iets over vertellen.
    Daarbij heb ik hulp nodig omdat ik MS heb en 74 jaar ben.Ik ben gewend alles in mijn eentje uit te zoeken. Heb weinig familie.
    Nu, vanavond, zie ik jullie documentaire. Ik kan niet lang tv kijken en had daarom vanavond voor de documentaire gekozen.
    Toen viel alles samen.
    Ik vraag jullie hulp bij het zoeken naar het verleden van mijn vader.

      /   Reply  / 
  2. Corry Frieswijk Auteur

    Beste Mieke,

    Ik heb je verzoek doorgestuurd naar RVU. Het zou geweldig zijn als zij je verder kunnen helpen!

    Vriendelijke groet,
    Corry

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>