Het grote bewust bewegen onderzoek

grafiek onderzoek bewust bewegen1Nederlanders worstelen met hun bewegingsniveau en weten niet hoe ze dat niveau met een kleine aanpassing op orde kunnen brengen. Dat blijkt uit onderzoek van Spiroflor Warm van VSM onder ruim 1.000 respondenten. Nadat alle respondenten de definitie van ‘Bewust Bewegen’ voorgelegd kregen werd hen gevraagd hoe lang zij gemiddeld per dag ‘Bewust Bewegen’: zij gaven aan 71 minuten per dag bewust te bewegen. De verschillen tussen het daadwerkelijke bewegingsniveau en hun geschatte niveau is binnen bevolkingsgroepen opvallend groot. Zo overschatten studenten hun bewegingsniveau in grote mate (37%) terwijl huisvrouwen zichzelf flink onderwaarderen (47%!). Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 10% van alle Nederlanders nooit sport of fanatiek beweegt.

 

 

Gevraagd naar wat de Nederlanders verstaan onder ‘Bewust Bewegen’, blijkt dat in en om het huis bewegen door 43% van de ondervraagden gezien wordt als ‘Bewust Bewegen’. Een iets kleiner deel (42%) benoemt recreatief sporten, zoals wandelen en fietsen, tot de categorie  ‘Bewust Bewegen’. Uit het onderzoek van Spiroflor Warm van VSM blijkt dat de manier waarop seks als activiteit wordt geïnterpreteerd voor mannen en vrouwen sterk verschilt. Terwijl slechts 42% van de vrouwen het hebben van seks als een vorm van ‘Bewust Bewegen’ ervaart, benoemt ruim de helft van alle Nederlandse mannen (55%) het bedrijven van de liefde tot deze categorie.

Nederlandse man minder bewuste beweger
Uit het onderzoek van Spiroflor Warm van VSM blijkt dat mannen minder vaak bewust bewegen dan vrouwen. Tevens komt naar voren dat van de mannen 15% nooit beweegt en sport, terwijl maar 5% van de vrouwen dit aangeeft. Van alle respondenten geeft 16% aan graag meer te willen sporten of fanatiek te bewegen, maar hiervoor te lui te zijn. Dat ‘Bewust Bewegen’ ook goed in het dagelijks leven kan worden toegepast, wordt dan ook door veel van deze luie landgenoten vergeten.

Wie bewegen er het langst per dag?
Huisvrouwen geven in het onderzoek aan dat zij hun bewegingsniveau onder de maat schatten (40%), echter niets is minder waar, samen met de huismannen zijn ze juist het meest fanatiek in het ‘Bewust Bewegen’. Het zijn de studenten en fulltimers die het laten afweten. Uit het ‘Bewust Bewegen’ onderzoek van Spiroflor Warm van VSM blijkt wie het langst ‘Bewust Bewegen’ op een dag. Hieruit komt een verrassende top vijf naar voren:
1. Huisvrouwen
2. Huismannen
3. Gepensioneerden
4. Studenten
5. Fulltimers

Van de Nederlanders vindt overigens 77% het niet erg wanneer anderen niet bewegen, zij vinden het alleen belangrijk dat zij zelf bewegen.

Gezonde cijfers
Uit het onderzoek van Spiroflor Warm van VSM blijkt dat driekwart van de respondenten (74%) de trap neemt in plaats van de lift en dat 90% van de Nederlanders gezond luncht. Van de respondenten geeft 44% aan dat zij een blokje omgaan na de lunch.

Overgroot deel Nederland kampt met spierpijn
Driekwart (75%) van de Nederlanders geeft aan wel eens last te hebben van spier- of gewrichtspijn.  Wanneer er specifiek naar ouderen wordt gekeken, geeft 20% aan altijd last te hebben na het bewegen. Spier- of gewrichtspijn weerhoudt de helft van de Nederlanders ervan om weer te gaan sporten of bewegen en 25% van de gepensioneerden is hierdoor zelfs gestopt met sporten en bewegen. Om spierpijn te voorkomen nemen 4 op de 10 Nederlanders een warm bad of een douche en doet 27% een warming-up. Momenteel gebruikt ruim 1 op de 10 Nederlanders (13%) voor- of achteraf een spiergel om spier- en gewrichtspijnen te voorkomen/genezen. Bij zwaar belaste, gevoelige en stijve spieren en pezen kan Nederland ervoor kiezen om gebruik te maken van Spiroflor Warm. De plantaardige bestanddelen bevorderen de doorbloeding en ondersteunen het herstel van spieren en pezen na fysieke inspanning. Bovendien zorgt het warmtecomponent voor een weldadig en ontspannen gevoel. Verkoopprijs: € 9,95 (75 gram).

Calorieënkillers onderschat
Ruim de helft van alle Nederlanders (56%) beseft niet hoeveel calorieën ze verbranden met het doen van alledaagse activiteiten. In het kader van het Bewust Bewegen onderzoek stelde Spiroflor Warm van VSM aan ruim 1.000 respondenten de vraag hoeveel calorieën er worden verbrand met bepaalde activiteiten. De conclusie van de onderzoekers is dat Nederland de positieve werking van alledaagse activiteiten flink onderschat.
½ Uur tuinieren = 225 kcal: 69% schat lager in, 21% schat hoger in.
½ Uur stofzuigen = 180 kcal: 60% schat lager in, 15% schat hoger in.
½ Uur de badkamer schoonmaken = 200 kcal: 56% schat lager in, 16% schat hoger in.
½ Uur winkelen met een tas = 100 kcal: 20% schat lager in, 35% schat hoger in.
½ Uur de hond uitlaten = 68 kcal: 14% schat lager in, 62% schat hoger in.

Lees ook:Hoeveel kilocalorieën zitten er in alcohol?
Lees ook:Weg met de smartphone: terug naar een offline leven
Lees ook:Ouderen behoorlijk tevreden met de huisarts
Lees ook:We worden steeds ouder en blijven goed horen, zien en bewegen!
Lees ook:Nederlander weet weinig over eigen autoverzekering

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>