Geheugentest kan je vijf jaar ouder laten voelen

Schermafbeelding 2013-10-17 om 19.25.12O jee… Misschien geen geheugenspelletjes doen? Want een korte geheugentest van vijf minuten voelden senioren zich vijf jaar ouder, zo blijkt uit een onderzoek van Texas A&M University. En dat wil je natuurlijk niet. Tijdens een experiment kregen 22 volwassenen van 65 tot 85 jaar een lijn te zien waarop alleen het beginpunt 0 en het eindpunt 120 waren vermeld. Op de lijn moesten ze markeren hoe oud ze zich voelden. Vervolgens maakten ze een korte test waarin hun geheugen en verschillende cognitieve functies werden beoordeeld. Daarna gaven ze nogmaals op de lijn aan hoe oud ze zich voelden.Aan het begin van het onderzoek voelden de proefpersonen zich gemiddeld ruim 58 jaar, een stuk jonger dan hun werkelijke gemiddelde leeftijd van 75 jaar. Na de geheugentest voelden ze zich ineens ouder, namelijk gemiddeld 63 jaar. Dit effect trad alleen op bij senioren en bij het maken van een geheugentest. Jongere volwassenen hadden niet het idee dat ze ouder waren na de geheugentest. Ouderen voelden zich nog net zo oud na een het maken van een test over hun woordenschat.

Maar geen paniek: nader onderzoek toonde aan dat de geheugentest zelf niet de oorzaak was. Alleen al het lezen van de instructies voor de test zorgde er al voor dat de deelnemers zich ouder voelden. Overigens hadden de proefpersonen geen geheugenproblemen.

Lees ook:Oudere mensen hebben meer last van afleiding
Lees ook:Zoek een partner! (‘Eenzame mensen overlijden eerder’)
Lees ook:Kauwgom remt je trek in een lekkere snack
Lees ook:Vooroordelen over geheugenverlies werken geheugenverlies in de hand
Lees ook:Stofje in cacao goed voor het geheugen van vijftigers en zestigers!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>