Stem vrouw ‘vermannelijkt’ na de overgang

Zong je  jaren in een koor als sopraan en heeft de dirigent je na de overgang vriendelijk verzocht tussen de alten plaats te nemen? Dan komt dit, volgens Evelien D’haeseleer van de UGent-stemkliniek, doordat je na de menopauze geen hormoonsupplementen hebt ingenomen.De stem van vrouwen die na hun menopauze geen hormonen innemen, is lager dan voor de overgang. De toonhoogte van de stem daalt gemiddeld met 13 Hz. Dit is echter minder het geval bij dikkere vrouwen.

 

Voor de overgang is de gemiddelde toonhoogte bij vrouwen op middelbare leeftijd 190Hz. De daling wordt veroorzaakt doordat het lichaam tijdens en na de overgang minder vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron aanmaakt.

Vrouwen die wel hormonen innemen tijdens de overgang vertonen deze daling in toonhoogte niet. De onderzoekster ontdekte ook dat de BMI van de vrouw een belangrijke rol speelt in de toonhoogte van de stem. De toonhoogte is hoger naarmate de vrouw dikker is. Dit komt omdat de productie van oestrogenen voornamelijk nog in de vetcellen plaats vindt. In deze cellen worden de mannelijke hormonen omgezet in vrouwelijke hormonen.

Vrouwen met een hoger BMI produceren dus meer lichaamseigen oestrogenen dan slankere vrouwen. Daardoor daalt de toonhoogte van de stem niet of minder bij menopauzale vrouwen met een hoger BMI.

Lees ook:Dikkere vrouwen behouden hoge stem in menopauze
Lees ook:Libidoverlies wel degelijk een probleem bij vrouwen
Lees ook:Overgewicht? Meer klachten bij overgang
Lees ook:Veelbelovende hormoontherapie voor overgang
Lees ook:Tip die werkt tegen overgangsklachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>