Pas op voor digitale diefstal!

Vorige week belde mijn dochter op, ze had een paar miljoen euro gewonnen. Stond zwart op wit in een e-mail die ze ontvangen had van “weet ik veel”. Ze moest alleen nog even op een link klikken…. en dat deed ze dus even niet!

Gelukkig is de jeugd op de hoogte van de gevolgen van dit soort frauduleuze e-mails. Maar weten ouderen wat de gevolgen kunnen zijn?

 

 

Eén op de zeven Nederlanders denkt dat hem echt een miljoenenerfenis uit Hongkong staat te wachten, of dat de bank alle betaalrekeningen heeft geblokkeerd, als dat per mail wordt gemeld.

Vijftien procent van de computergebruikers klikt op links in nepmails waarin meestal virussen of kwalijke software verborgen zitten. Dit blijkt uit een onderzoek van de Fraudehelpdesk onder ruim duizend websitebezoekers. Met name de zogeheten ’phishingmail’ die afkomstig lijkt van de eigen bank of een incassobureau, scoort hoog. Door te klikken op een link in zo’n frauduleuze e-mail haalt de laptop- en pc-gebruiker kwalijke software binnen die op zoek gaat naar de bankgegevens van hun slachtoffer in spe.

„Dit betekent wel dat vijftien op de honderd mensen in potentie slachtoffer kunnen worden van digitale diefstal, en dat is niet gering”, constateert directeur Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk.

 

Bron: de Telegraaf

Lees ook:Waarschuwing voor valse e-mails fiscus
Lees ook:Internetveiligheid: pas op voor nep-e-mail van Nuon
Lees ook:Microsofts gratis Security Essentials is nu gratis te downloaden
Lees ook:Nationale Computer Opschoondag 2010
Lees ook:Aanstaande zondag de Veilig Internetten Dag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>