Op 29 mei was het nog nooit zo koud!

Van “de tuindeuren open gooien en lekker buiten genieten” was vandaag absoluut geen sprake. We hadden ons er zo op verheugd. Dan maar met de familie naar de kinderboerderij. Ook daar was geen klap aan, koud en nat! De koudste 29 mei sinds de metingen in 1901 begonnen.De temperatuur kwam in De Bilt niet verder dan een schamele 12,0 graden. De kou van deze Hemelvaartsdag komt door restanten van de buien die de afgelopen dagen over het land trokken. Dikke wolkenvelden filterden volgens meteorologen ieder straaltje zonlicht weg. In een brede strook over het midden van het land werd het hierdoor een koude meidag.
In de top 10 van koudste Hemelvaartsdagen staat deze donderdag op de 8e plaats. De koudste ooit was 12 mei 2010 met slechts 9,2 graden. De warmste Hemelvaartsdag ooit was die van 27 mei 1954. Toen werd het 29,2 graden.

Dat maximum werd afgelopen nacht overigens al bereikt. Overdag schommelde de temperatuur tussen de 10 en 11 graden, meldt weeronline.nl. Een dikke laag bewolking was een onneembare vesting voor de zon. Het koudst was het op de Veluwe: maximaal 11,5 graden. Het vorige diepterecord kwam uit 1983: 12,3 graden.
Alleen in het uiterste zuiden van het land was er eerst nog wat zon en werd het plaatselijk 19 graden. De komende dagen belooft het weer gelukkig een stuk beter te worden met zonnige perioden op vrijdag en een zonovergoten zaterdag. De temperatuur loopt op tot boven de 20 graden in het binnenland.

Lees ook:Koudste 17 mei in ruim veertig jaar
Lees ook:Nachtvorst: voor de eerste keer dit jaar ruiten krabben…
Lees ook:Warmste 18 oktober sinds het begin van de metingen
Lees ook:Vandaag lekker weer, maar wel koudste lente in tijden!
Lees ook:11 oktober was nog nooit zo koud!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>