Europese verschillen in communicatie rond levenseinde

Px187MTI2MzIxNy0wLTU2NzQ2MzE=Binnen Europa zijn er grote verschillen in de onderwerpen die huisartsen en patiënten bespreken rond het levenseinde. In Italië en Spanje is er slechts beperkte communicatie terwijl in België en vooral Nederland juist veel meer wordt besproken tussen artsen en patiënten. Er zijn ook overeenkomsten: in alle landen wordt met niet-kankerpatiënten, oudere patiënten en mensen met dementie minder gesproken over het levenseinde. Dit blijkt uit onderzoek van Natalie Evans die 13 oktober promoveert bij VUmc.

 

Natalie Evans deed onderzoek naar hoe verschillende Europese landen omgaan met de communicatie aan en over het levenseinde over onderwerpen zoals ongeneeslijkheid, levensverwachting, fysieke, psychologische, sociale en spirituele problemen en mogelijkheden van palliatieve zorg. Zij vond een verschil tussen Noord en Zuid Europa. In Zuid-Europese landen is men terughoudender bij het bespreken van onderwerpen die patiënten en huisartsen bespreken vóór de dood. Bijvoorbeeld, vergeleken met Italië is de kans in Spanje bijna 2 keer, in België ongeveer 3,5 keer en in Nederland ongeveer 7,5 keer groter dat de ongeneeslijkheid van de ziekte besproken wordt. Daarnaast hadden huisarts en patiënt in Nederland vaker voorkeuren van de patiënt voor medische beslissingen rond het levenseinde besproken dan in België en vooral Italië en Spanje.

In alle landen wordt er het minst gesproken over spirituele en sociale problemen. Daarnaast wordt er relatief weinig besproken met niet-kankerpatiënten, oudere patiënten en mensen met dementie. In alle landen zou meer aandacht voor deze patiëntgroepen moeten zijn.

Het onderzoek van Evans laat ook de voorkeuren van Nederlandse ouderen voor behandeling rond het levenseinde zien. 87% van alle ouderen gaf de voorkeur aan een korter leven, zonder grote gezondheidsproblemen; de rest wilde zo lang mogelijk leven, ook als ze dan grote gezondheidsproblemen zouden hebben. Kijkend naar specifieke behandelingen zoals reanimatie en kunstmatige toediening van vocht en voeding, had de meerderheid de voorkeur voor afzien van behandeling in geval van kanker of dementie. In geval van dementie wilden meer ouderen dat er van behandelingen zou worden afgezien dan in geval van kanker. Kennelijk hebben ouderen meer angst voor cognitieve dan fysieke achteruitgang.

Lees ook:Discussie over euthanasie bij Alzheimer weer opgelaaid
Lees ook:Kom in actie morgen op Wereld Alzheimer Dag
Lees ook:Drie keer zoveel Alzheimerpatiënten in 2050
Lees ook:Deel ziekenhuisopnames aan levenseinde te voorkomen
Lees ook:Denkvermogen dementerende verbetert bij bewegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>