Discussie over euthanasie bij Alzheimer weer opgelaaid

Schermafbeelding 2013-03-07 om 08.29.35Je moet er nog niet aan denken, maar wat als je niet meer beter gaat worden en je misschien nog een (lange) lijdensweg voor de boeg hebt? Ga je dat proces dan versnellen met behulp van euthanasie? Eigenlijk niet te zeggen nu je nog gezond bent. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat ik me er echt voor 100% bij kan inleven. Want wat nou als je dement bent? Voel je je dan rot? En zou dat een reden zijn om uit het leven te stappen? Daarom is goede voorlichting over euthanasie bij dementie meer dan nodig. Dat moet voorkomen dat er bij artsen, patiënten en familieleden onduidelijkheid ontstaat over een eventueel zelfgekozen levenseinde. Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in een brief aan de Kamer. De discussie over euthanasie bij dementie is de afgelopen weken opgelaaid na een uitzending van het televisieprogramma Zembla. Het probleem bij de ziekte van Alzheimer is dat de patiënt, als de ziekte in een vergevorderd stadium is, niet meer kan aangeven of hij werkelijk wil sterven. Artsen zijn zeer terughoudend om patiënten die niet wilsbekwaam zijn hierbij te helpen. Dit schrijft artsenfederatie KNMP hun ook voor.

Voor patiënten met beginnende dementie die hun leven willen beëindigen als hun ziekte verergert is het zaak om tijdig met een arts te spreken. Die moet uiteindelijk ook vaststellen of sprake is van ondraaglijk lijden. De wet staat toe dat als een patiënt niet langer in staat is om mondeling te verklaren dat hij wil stoppen met leven, een eerder opgestelde schriftelijke verklaring ook kan volstaan. Hiervoor moeten arts en de patiënt vooraf wel ‘meermalen en uitgebreid’ hebben gesproken over de overlijdenswens.

Lees ook:Euthanasie-voorstel moet voor meer duidelijkheid zorgen
Lees ook:Toename aantal gevallen van euthanasie
Lees ook:Bij verzoek om euthanasie niet vaker ondraaglijk lijden
Lees ook:91% vrouwen kan zich voorstellen euthanasie te overwegen
Lees ook:Levenseindekliniek 1 maart van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>