Toename aantal gevallen van euthanasie

Schermafbeelding 2014-10-05 om 20.53.36Het aantal meldingen van euthanasie en hulp bij zelfdoding is afgelopen jaar weer gestegen, net als de daaraan voorafgaande jaren. Je zou dus kunnen stellen dat we meer en meer aan het idee gewend raken dat dat kan, als je dat wilt. En de vergrijzing speelt uiteraard een grote rol. In 2013 hebben artsen gerapporteerd over 4.829 gevallen van euthanasie of hulp bij zelfdoding; dat is 15 procent meer dan in 2012 (4.188 keer). In 2009 waren er nog fors minder meldingen: 2.636. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2013 van de Regionale toetsingscommissies euthanasie. Bij verreweg de meeste aanvragen werd het lijden veroorzaakt door kanker (3.588 gevallen). In de meeste gevallen heeft de huisarts de euthanasie uitgevoerd of de hulp bij zelfdoding verleend.In vijf gevallen kwamen de toetsingscommissies tot het oordeel dat niet aan de zorgvuldigheidseisen was voldaan. In een van deze gevallen was de toetsingscommissie het bijvoorbeeld niet eens met het middel dat de arts gebruikte om een coma op te wekken. De kans zou aanwezig zijn dat de patiënt hierdoor iets merkt van de spierontspanner die vervolgens wordt toegediend. De gevallen die beoordeeld worden als onzorgvuldig, zijn gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Bij 42 van de meldingen werd het lijden veroorzaakt door een psychiatrische aandoening. Dat is een stuk meer dan in 2012 (veertien) en 2011 (dertien).

Volgens de toetsingscommissies is er kennelijk sprake van een toegenomen bereidheid onder artsen tot het verlenen van euthanasie en hulp bij zelfdoding in deze gevallen. Dat zou kunnen komen doordat artsen weten dat in de voorgaande jaren in 27 gevallen van hulp aan dit soort patiënten, deze hulp als zorgvuldig is beoordeeld.

Bij 97 van de meldingen werd het lijden veroorzaakt door een vorm van dementie. In het gros van de gevallen ging het om de beginfase van dementie, waardoor de patiënten nog wilsbekwaam werden geacht met betrekking tot hun verzoek.
Een verzoek tot euthanasie mag pas worden ingewilligd als de arts ervan overtuigd is dat het verzoek van de patiënt vrijwillig en weloverwogen is en dat hij of zij uitzichtloos en ondraaglijk lijdt.

Bron: Nu.nl

Lees ook:13% meer euthanasiemeldingen in 2012
Lees ook:Soms ernstige overschrijding toetsing euthanasiemelding
Lees ook:Ingevoerde euthanasiewet heeft niet tot meer euthanasie geleid
Lees ook:Bij verzoek om euthanasie niet vaker ondraaglijk lijden
Lees ook:91% vrouwen kan zich voorstellen euthanasie te overwegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>