Ingevoerde euthanasiewet heeft niet tot meer euthanasie geleid

In 2010 zijn in Nederland 4050 mensen overleden na euthanasie of hulp bij zelfdoding door een arts op hun uitdrukkelijke verzoek. Het aantal gevallen was daarmee vergelijkbaar met dat van net voor de invoering van de euthanasiewet in 2002. Zo zie je dus maar weer dat iets wat voor veel ophef heeft gezorgd, helemaal geen grote veranderingen hoeft te veroorzaken. Dat het aantal gevallen van euthanasie gelijk is gebleven, blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, het VUmc, het UMC Utrecht en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De onderzoekers publiceren hun bevindingen woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Tegenstanders van de euthanasiewet waren bij de invoering bang dat het aantal gevallen van euthanasie zou toenemen en dat dat ook zou gelden voor levensbeëindiging zonder uitdrukkelijk verzoek bij terminaal zieke patiënten. ”Maar het aantal gevallen van dit soort levensbeëindiging is juist afgenomen sinds de invoering van de wet’’, zegt professor levensbeëindigingsonderzoek Bregje Onwuteaka-Philipsen (VUmc).
Sinds 2002 is de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding van kracht, de euthanasiewet. De wilsverklaring, al dan niet schriftelijk, is een van de criteria waaraan moet worden voldaan alvorens euthanasie kan worden toegepast. Daarnaast moet er aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen worden voldaan. Er moet onder meer sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patiënt. De arts moet de patiënt geïnformeerd hebben over de situatie waarin deze zich bevindt en over diens vooruitzichten en er mag geen ”redelijk” alternatief zijn.

Lees ook:Bij verzoek om euthanasie niet vaker ondraaglijk lijden
Lees ook:Toename aantal gevallen van euthanasie
Lees ook:Soms ernstige overschrijding toetsing euthanasiemelding
Lees ook:13% meer euthanasiemeldingen in 2012
Lees ook:91% vrouwen kan zich voorstellen euthanasie te overwegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>