Eieren van hobbyboeren bevatten teveel van het kankerverwekkende dioxine

DSC_7633“Niets zo lekker als een vers eitje van eigen kippen” roepen wij hier altijd thuis. De waarheid blijkt anders…

Er zit meer dioxine in eieren van hobbykippen die mensen thuis houden, dan in eieren die in de winkel worden gekocht. Dat meldt de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vandaag op basis van onderzoek dat ze heeft laten uitvoeren. Maar als mensen niet meer dan drie eieren per week eten, sowieso al het advies van het Voedingscentrum, is het gezondheidsrisico volgens de NVWA “verwaarloosbaar klein”.

 

 

Wanneer kippen voer van de grond pikken, krijgen zij ook grond binnen. Dat is vermoedelijk de belangrijkste oorzaak voor de verhoogde gehaltes. Eerder onderzoek heeft laten zien dat zelfs relatief lage gehaltes aan dioxines in de grond al kunnen leiden tot verhoogde gehaltes in eieren. Het gaat dus niet om sterk vervuilde grond maar om de milieuverontreiniging die alom in Nederland aanwezig is.

Particuliere kippenhouders kunnen maatregelen treffen om de dioxinegehaltes in eieren van eigen kippen te verlagen. Zij kunnen de grond in en rond de ren vervangen door schone grond of zand. Ook kunnen er tegels aangebracht worden en zou het kippenhok regelmatig verschoond moeten worden. Verder is het raadzaam om dieren te voeren vanuit een bak in plaats van het voer uit te strooien op de grond.

 

 

 

Lees ook:Lekker, zo vlak voor Pasen: eieren zijn schaars en duur
Lees ook:Kippen tegen eenzaamheid
Lees ook:Van veel eieren eten kun je prostaatkanker krijgen
Lees ook:Waarschuwing voor mensen met (onder meer) notenallergie
Lees ook:Verse kruiden uit eigen “tuin”

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>