Beetje depressief? Probeer eens een bak met yoghurt!

Voel je je een beetje down? Dan hoef je echt niet meteen naar de anti-depressiva te grijpen hoor. De oplossing is eenvoudiger dan je denkt. Gewoon een bak yoghurt met probiotica! Dat zou niet alleen helpen je darmflora te bevorderen, wetenschappers menen nu dat het ook een depressie zou helpen te behandelen. Is dat even makkelijk en lekker. Toch zou ik er niet direct een wondermiddel van verwachten.

 

 

 

In het verleden brachten onderzoekers al stressgerelateerde psychiatrische stoornissen in verband met de stoornissen in de darmen. Daarom gaven wetenschappers muizen bacteriën die al van nature in ons spijsverteringsstelsel zitten. Tijdens het experiment werden ze in stresserende situaties gezet, zoals een doolhof, wie de bacteriën at, maakte minder stresshormonen aan. Ze vertoonden ook minder tekenen van angst of depressie dan dieren die andere voeding kregen. Onderzoeker John Cryan: ‘Het treffen van de bacteriën in de darmen kan een groot effect hebben op de stoffen in de hersenen en het gedrag. Dit opent wegen naar nieuwe behandelingen van psychiatrische stoornissen. Deze positieve effecten voor de mentale gezondheid gelden echter niet voor elke soort yoghurt, maar wel voor probiotica met deze bepaalde soort bacterie.”

Volgens onderzoekers zou een gelijkaardig effect bij mensen merkbaar moeten zijn, deze ontdekking zou volgens onderzoekers moeten leiden tot nieuwe manieren om depressies en angststoornissen te bestrijden. Volgens de vorsers kunnen probiotica een alternatief voor medicatie als valium vormen, maar moet er eerst nog heel wat onderzoek gebeuren.

Nou ja, het proberen waard!

 

Bron: HLN

 

Lees ook:Verlaag je bloeddruk met yoghurt en kaas
Lees ook:Bacterien in je buik zijn dikmakers
Lees ook:Ga je depressie te lijf met groene thee
Lees ook:Opmerkelijk: kokosnootolie voorkomt tandbederf
Lees ook:Onderzoek: overgewicht genetisch bepaald

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>