KBO eist compensatie koopkrachtverlies ouderen

Per vandaag verscherpt De Nederlandsche Bank de rekenregels voor pensioenen. Een plotselinge maatregel, met opnieuw verstrekkende gevolgen voor ouderen. Manon Vanderkaa, directeur Unie KBO: “Deze maatregel komt bovenop vele andere maatregelen die de koopkracht van ouderen aantasten. Wij eisen compensatie van de overheid!”

De Nederlandsche Bank verlaagt de rente waartegen zij zeer langjarige verplichtingen moeten berekenen. De fondsen moeten meer geld opzij zetten voor elke euro aan toekomstig pensioen. De pensioenpremies stijgen. En dat terwijl de dekkingsgraad de afgelopen jaren juist is verbeterd.

anon Vanderkaa: “We hebben begrip als er maatregelen komen bij onvoldoende dekking. Maar de meeste fondsen klommen na de financiële crisis gemiddeld weer boven de 105% dekkingsgraad. Waarom nu dan deze maatregel? Wij vinden dat onaanvaardbaar.”

Door de wijziging in de rekenrente voor pensioenfondsen, daalt de dekkingsgraad van het gemiddelde pensioenfonds met 3,5% en stijgt de premie. Manon Vanderkaa: “Slecht nieuws voor werkenden en ouderen. Het betekent bijvoorbeeld dat de meeste pensioenfondsen het verhogen van pensioenen langer uitstellen. En dat is nog niet alles. Doordat de rentes de afgelopen 10 jaar gedaald zijn, is het laagste punt nog niet bereikt. Dit effect vertraagt het herstel van de dekkingsgraden verder en leidt tot nieuwe premieverhogingen.”

Voor gepensioneerden is dit een bijzonder hard gelag. Manon Vanderkaa: “Geen indexatie, geen compensatie, geen verhoging. Ouderen hebben de afgelopen jaren al veel minder te besteden. Het Nibud berekende in opdracht van de KBO dat de koopkracht van de meeste senior-huishoudens al zeven jaar op rij daalt.” Dit heeft onder meer te maken met hogere vaste lasten, meer zorgkosten, stijging van het eigen risico (dat de meeste senioren volmaken) en afschaffing van fiscale maatregelen.

Uit recent eigen onderzoek blijkt dat ouderen nu gemiddeld 97 euro per maand minder te besteden hebben dan in 2014. De Unie KBO maakt de resultaten van dit onderzoek binnenkort bekend.

“De rek is er uit bij velen” stelt Manon Vanderkaa. “Het kabinet doet vrijwel niets aan de aanhoudende en onevenredig dalende koopkracht van ouderen. Dit kan zo niet langer. Wij eisen daarom maatregelen om de koopkracht van ouderen te verbeteren. Over de manier waarop, hebben wij als grootste ouderenorganisatie van Nederland veel ideeën. Solidariteit tussen de generaties zetten we daarbij centraal. We zien de uitnodiging van de minister graag tegemoet.”

 

Bron: Unie KBO

Lees ook:Actie koopkrachtherstel ouderen van start
Lees ook:Blijheid en zorgen bij Unie KBO over zorgakkoord
Lees ook:Onderzoek KBO: koopkracht daalt bij 7 op 10 senioren
Lees ook:Koopkracht-onderzoek: ‘Ouderen niet veel slechter af dan anderen’
Lees ook:Het wordt er niet beter op met de dekking van de pensioenfondsen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>