Het wordt er niet beter op met de dekking van de pensioenfondsen

Schermafbeelding 2013-09-02 om 19.25.12Maakt u zich nog zorgen over uw pensioen? Dat is niet geheel ten onrechte, blijkt maar weer uit de maandag gepubliceerde Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt. De financiële positie van Nederlandse pensioenfondsen heeft de afgelopen maand geen verbetering laten zien. De gemiddelde dekkingsgraad kwam in augustus uit op 104 procent, onveranderd ten opzichte van de voorgaande maand en nog nipt onder het wettelijke vereiste minimum van 104,3 procent. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre pensioenfondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Aon wijst erop dat de fondsen nu nog 4 maanden hebben om het minimaal vereiste percentage te bereiken. ”Mocht deze minimaal vereiste dekkingsgraad niet bereikt worden, dan volgen mogelijk nieuwe kortingen op de pensioenaanspraken”, aldus de onderzoekers.

Dat de dekkingsgraad vorige maand niet is verslechterd, is te danken aan een lichte stijging van de rekenrente. Aan de hand daarvan wordt de waarde van de toekomstige verplichtingen van de pensioenfondsen bepaald. Die daalt naarmate de rente hoger staat.

De Nederlandse fondsen kwamen er in augustus volgens het adviesbureau niet beter voor te staan, door verliezen die werden geleden met staatsobligaties. Daarnaast werden de beleggingen minder waard door een daling van de aandelenkoersen wereldwijd.

Lees ook:Kwetsbare pensioenfondsen…. een overzicht
Lees ook:Dekkingsgraad pensioenen daalt nóg meer…
Lees ook:KBO eist compensatie koopkrachtverlies ouderen
Lees ook:Goed nieuws voor pensioendeelnemers
Lees ook:Oplossing pensioencrisis Statenfractie 50PLUS Limburg vindt landelijk weerklank

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>