Dekkingsgraad pensioenen daalt nóg meer…

Nou, dat gaat lekker, meet die dalende dekkingsgraden van de pensioenfondsen… In het Financieele Dagblad van vandaag staat te lezen dat grote pensioenfondsen vrezen dat ze de pensioenen eind 2013 nóg een keer moeten verlagen. Een verlaging die bovenop een verlaging komt die al gepland staat voor april 2013. Maar de vooruitzichten van pensioenfondsen blijven verslechteren.

Volgens het FD moet nu ook het tweede fonds van Nederland, Zorg en Welzijn, in april volgend jaar de pensioenen verlagen. Eerder al kondigden de nummer 1, het ABP en de grote metaalfondsen PME en PMT verlagingen aan. De dekkingsgraden van de fondsen blijven dalen. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een pensioenfonds aan toekomstige verplichtingen kan voldoen. De Nederlandsche Bank wil dat die op 105 procent staat. Bij het ABP daalde die volgens het FD echter van 94 procent eind 2011 naar 90 procent eind juni. Zorg en Welzijn ging van 97 procent naar 92 procent; PME ging 2 procent achteruit naar 88 procent, PMT 3 procent naar 85 procent.

De pensioenfondsen willen een andere berekeningsmethode voor die dekkingsgraad. Ze hebben nu last van de lage rente die nadelig uitwerkt in de berekeningen. Minister Kamp van Sociale Zaken wil hen daarin deels tegemoet komen. Hij overlegt daarover deze zomer met betrokkenen. Als die soepeler regels daadwerkelijk ingevoerd worden, scheelt dat de fondsen diverse procentpunten in dekkingsgraad. Maar dan nog moeten sommige fondsen waarschijnlijk eind volgend jaar een tweede verlaging doorvoeren. De eerste verlaging kost ambtenaren op jaarbasis veertig euro, maar een metaalbewerker kan het zo’n 370 euro per jaar schelen aan inkomen. Dat komt bovenop het uitblijven van indexering: het compenseren van inflatie in de hoogte van je pensioen. Per saldo is het koopkrachtverlies dus veel groter.

Het is allemaal niet om echt heel veel vrolijker van te worden, als je het allemaal zo leest…

Lees ook:Het wordt er niet beter op met de dekking van de pensioenfondsen
Lees ook:Kwetsbare pensioenfondsen…. een overzicht
Lees ook:Ouderen met pensioen leveren na 1 april paar tientjes in
Lees ook:Kamer stemt in: pensioenopbouw definitief verlaagd
Lees ook:KBO eist compensatie koopkrachtverlies ouderen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dekkingsgraad pensioenen daalt nóg meer…

  1. John

    Ik kan het niet meer volgen. Sturen ons geld naar Griekenland en dergelijke, zodat ze daar op dezelfde manier door kunnen gaan. En dankzij de geintjes van de EU unie gaan we zelf naar de bliksem. Moesten de pensioenfondsen hieraan ook niet meebetalen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>