Waarschuwing: Elektrische fietsen te zwaar voor auto

Schermafbeelding 2015-07-18 om 17.46.32Er zitten haken en ogen aan het meenemen van je electrische fiets achterop de auto! Vanwege het gewicht kan dat gevaarlijk zijn. De fietsendragers op auto’s kunnen het gewicht niet aan. Bovag waarschuwt voor levensgevaarlijke situaties op de weg aangezien de dragers kunnen instorten onder dit gewicht.

Vakantiegangers die hun elektrische fietsen meenemen achter op de auto doen er goed aan om het draagvermogen van hun fietsenrek voor vertrek te controleren. Veel oudere modellen zijn niet geschikt voor de zware e-bikes, die met hun 28 kilo gemiddeld 10 kilo meer wegen dan normale fietsen.

 

De ANWB benadrukt in de Telegraaf dat de draagkracht van de trekhaak ook een rol speelt bij het vervoer van de zware fietsen. Als de auto aan de achterkant te zwaar beladen is, verandert het weggedrag. “Dat kan gevaarlijke situaties opleveren.”Vooral vakantiegangers met een kleine auto moeten hiervoor waken. ANWB-expert Erik Jan de Jog: “Zo’n auto kan tussen de 30 en 50 kilo dragen op de trekhaak. Dat is voor twee elektrische fietsen op de fietsendrager ontoereikend.” Veel vakantiegangers voelen al nattigheid voordat ze de fiets op de auto laden. Bij de ANWB staat de telefoon roodgloeiend met vragen van bezorgde reizigers die willen weten hoe ze hun fietsen veilig kunnen vervoeren.

Volgens Bovag kunnen vrijwel alle nieuwe fietsendragers het gewicht van twee elektrische fietsen dragen. ANWB Fietsenexpert Hans de Looij testte vijf populaire fietsdragers. Bij deze test komt naar voren dat de Travel&Co fietsendrager een juiste keuze is voor het vervoeren van e-bikes met de auto.

Naast een goede fietsdrager is het verstandig om voor vertrek de batterij van de fiets te halen. De ANWB adviseert om bij twijfel over de maximale kogeldruk de fabrikant van de auto in te schakelen.

 

Bron: ANWB

Lees ook:Een fietsendrager voor electrische fietsen
Lees ook:E-BikeXperience, het evenement op het gebied van elektrische fietsen en e-mobility.
Lees ook:ANWB E-bikebox, routes in Nederland voor de elektrische fiets
Lees ook:Demodag electrische fietsen
Lees ook:Electrische fiets ANWB sterk afgeprijsd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>